ЕПЦГ није разматрала захтјев за поскупљење струје

Електропривреда Црне Горе до сада није разматрала било који вид повећања цијене електричне енергије за наредну годину, казао је технички директор ЕПЦГ Зоран Шљукић.

Oва година ће, како је најавио за Радио Црне Горе, бити рекордна по производњи струје, али и пословном резултату, јер очекују добити од око 80 милиона еура.

-Што се тиче цијене активне енергије, ЕПЦГ још увијек није разматрала било који вид повећања цијене електричне енергије. Та одлука је на Одбору директора и до сада се није разматрао било какав захтјев за повећање цијене електричне енергије”, казао је Шљукић.

Подсјетио је и да најављено повећање цијене струје за 2023. од 5,63 одсто, нема везе са ЕПЦГ, јер је то захтјев ЦЕДИС-а.

Регулатор ће, како каже Шљукић, процијенити да ли је то оправдан захтјев или не. Казао да у овом моменту ЕПЦГ има око 700 GW сати већу производњу струје него лани.

-Прошла година је завршена са производним резултатом од 2.700 GW. ЕПЦГ је у овом моменту на 3.000 GW сати. Очекујем да ћемо до краја године имати око 3.300 GW можда и више што ће бити око 10% више од планираног. У еурима очекујемо да ће то бити око 75 до 80 милиона еура зависно од тога колико ће се извозити у децембру и зависно од хидрологије и пословних одлука ЕПЦГ”, навео је Шљукић.

Казао је и да са представницима нове Владе до сада није разговарано о евентуалној приватизацији или продаји дијела акција ЕПЦГ.

-Не видим потребу за било којом врстом приватизације ЕПЦГ. Ми смо то већ пробали са Италијанима, то се показало можда као лош модел… Лично не видим разлог да би се експериментисало. ЕПЦГ има добар менаџмент који зна да управља компанијим”, поручио је Шљукић.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here