Еко фонд субвенционише термоизолацију и уградњу елоксиране браварије

У оквиру споразума који су потписали Еко Фонд и Општина, грађани Херцег Новог добијаће 60% субвенције за термоизолацију фасада и кровова и уградњу елоксиране браварије.

Како је за РТХН казао секретар за енергетску ефикасност Илија Пеулић, Еко фонд ће субвенционисати демит фасаде дебљине 7-10 цм, петокоморну елоксирану браварију, изолацију кровова и унутрашњих дјелова стамбених објеката, гдје није могуће урадити демит фасаду.

Илија Пеулић, секретар за енергетску ефикасност

– Еко фонд је спремио око осам милиона еура, али овај пројекат је само за објекте једног становања, није за више, односно није предвиђено за стамбене зграде. За то ће Општина следеће године урадити пројекат, као и Еко фонд, тако да ћемо имати два пројект аза следећу годину који ће покривати и објекте са више станова, који су правно компликовани за завршити – најављује он.

Грађани који станују у стамбеним зградама, међутим, моћи ће да аплицирају за елоксирану браварију, додаје Пеулић.

Услов за аплицирање, како појашњава Пеулић, је да је објекат легалан или у процесу легализације и да није новоградња.

– Главни услови су да буде старији објекат, легалан или да је у процесу легализације. Не поставља се питање колико је објекат стар, може да буде стар пет или 10 година, али ако је грађен прошле или ове године, неће добити субвенцију, јер је власник имао могућност да аплицира. Сви објекти изграђени од кад траје акција Еко фонда и касније неће ући у процедуру – истиче Пеулић.

Средства за реализацију пројекта могу се добити путем повољних кредита, а како објашњава Пеулић, НЛБ банка већ има потписан уговор са Еко фондом.

Заинтересовани подносе захтјев Еко фонду и направе предрачун радова, након тога њихови представници излазе на лице мјеста. Кредит од банке могуће је добити након склопљеног уговора са Фондом. Поврат средстава обавља се након реализације пројекта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here