Екипа “Св. Андреј Првозвани” побједник турнира у малом фудбалу

Протеклог викенда у Суторини је одржан турнир у малом фудбалу, посвећен сјећању на страдање бранитеља Кошара и Паштрика 1999. године. Организатор турнира, који је ове године доживио своје четврте издање, је организација “СПОНА” из Херцег Новог, уз подршку бројних спонзора, црквених општина и локалне управе.

Екипу “Св. Андреј Првозвани” из Херцег Новог у финалу је дочекала екипа “Св. Стефан Пиперски” из Подгорице, коју су побиједили резултатом 3:2, а умор који су играчи обје екипе осјећали након три одигране утакмице током дана, није знатно утицао на атрактивност игре и пожртвованост играча.

По завршетку финалног меча, публици и играчима обратили су се Конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговић, предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица, који су заједно исказали пуну подршку организацији овог турнира и у наредним годинама.

„Остаје нам да јачамо и учвршћујемо нашу православну вјеру, језик, културу, обичаје и традицију. Када се неко поштује, то се не може купити, то се заслужује. Организатори и сви они који су подржали овај турнир заслужују наше дубоко поштовање на свему. Заслужују га и сви наши хероји и жртве од Косовског боја до задњих догађаја у историји, а то су Кошаре и помало заборављени Паштрик. Хвала вам за оно што чинимо, а то је да их никада не заборавимо, јер онај ко заборави прошлост, неће имати ни будућност“, казао је Роговић.

Како је истакао предсједник Катић, спорт јесте важна спона међу људима, али у нашем граду имамо још једну важну СПОНУ, организацију православне омладине која је удружила велики број младих и приредила ово дружење и такмичење. Он им се захвалио на труду и раду, посебно јер кроз своје дјеловање дају значај традиционалним вриједностима.

„Један народ је богат онолико колико чува своју вјеру, обичаје и његује сјећање на важне историјске догађаје који су га на тај начин и идентитетски одредили. Још је важније када та сјећања преносимо на будуће генерације. Вођени овом идејом и мотивом, посветили сте турнир сјећању на херојска дјела нашег народа из 1999. године и указали да се не смију заборавити, а страдања никад више поновити“, поручио је предсједник Катић уз поруку захвалности организаторима „на оствареном успјеху да младе људе повежу, уједине и заједно сарађују, а то је темељ сваког здравог друштва којем тежимо“.

Овај турнир носи посебан значај, јер кроз њега, осим спортске културе, његујемо и културу сјећања, нагласио је Кисјелица.

“Носећи и ширећи идеје сјећања, поштовања, уважавања и солидарности, овај турнир говори и указује да смо сви заједно на добром путу спортског начина живота, развијености ума и ширине духа. Имамо чиме да се поносимо, не само због спортских организација, клубова и појединаца који су се уписали у свјетску историју спорта – поносимо се и вама, нашим суграђанима и пријатељима, јер и ви његујете културу бављења спортом и чините важну карику која млађим генерацијама представља узор и мотив да се укључе и буду саставни дио спортског живота Херцег Новог”, казао је Кисјелица.

Публици и играчима обратили су се и парох староградски, протојереј Никола Тодоровић, свештеник Митрополије црногорско-приморске јереј Мијајло Бацковић и некадашњи припадник 63. падобранске бригаде, Иван Вујовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here