Двосатна блокада трајектног превоза, радници Института поручују да неће одустати

Радници Института „Др Симо Милошевић“ блокирали су данас трајект и од 15 сати нису дозволили укрцај ни искрцај путника и возила са пловила.
Предсједница Синдикалне организације др Марија Обрадовић казала је да је данашња ситуација облик радикализације протеста који су најављивали а који је последица чињенице да све што су апеловали и молили Владу нису добили.
-Још 8. маја смо тражили аванс од 1, 2 милиона а добили смо 600 000 еура у понедељак. Подсјећам да смо претходни аванс који смо добили одрадили за два мјесеца. Основни разлог што смо данас овдје је то што у Влади не схватају ово све озбиљно. Институт и трајект су жиле куацавице Херцег Новог. У трајект се последњих мјесеци улижило више од 10 милиона док у Институт, који се бави здравственом дјелатношћу, здравственим туризмом и медицинском рехабилитацијом, није уложен ни један еуро помоћи, казала је Обрадовић.

др Марија Обрадовић


-Морам да вам напоменем да је на сједници Владе, која је одржана данас у 11 сати, обећана нека врста помоћи, али је такође сугерисано да радници морају да престану да туже Институт. Ја ћу вам само напоменути ситуацију да смо ми, од 2014 године, кроз пресуде покушавали да докажемо наше право, што смо и успјели, на зараде према Гранском колективном уговору. До 2020. образложење је увијек било да се те пресуде не могу прихватити и да нису обавезујуће за Институт Игало до потписивања новог Колективног уговора. Радници и Синдикат су припремили нови Колективни уговор, преговарали више од годину и по дана и направили бројне уступке, са обзиром на чињеницу да смо врло добро свјесни у каквој ситуацији се налази Институт Игало. Прије више од мјесец дана предали смо овај преговарани уговор Влади и до дан данас нисмо примили никакву повратну информацију, подсјетила је др Обрадовић.


Поручује да ће уколико се њихови захтјеви не испуне, а то су исплате свих плата и усвајање Колективног уговора радикализовати протесте.
-Ми морамо видјети какав ће бити одговор Владе на ове наше апеле, да ли ће се испунити наш први захтјев да нам се исплате двије и по плате које нам дугују и да се хитно прихвати Колективни уговор. Ако до овога не дође, иако увјек истичемо да су нам наши пацијенти на првом мјесту, што смо показали кроз ову рехабилитацију и што смо и даље наставили да професионално радимо наш посао, мораћемо да примјенимо неку врсту радикализације и у том смислу, рекла је предсједница Синдиката Института Игало.
У Каменарима је био и предсједник УО ЈП Морско добро, Блажо Рађеновић.

Блажо Рађеновић


-Радници Института Игало овим окупљањем траже своја права, а слободни протести су начин који закон препознаје. Они су изабрали такав вид борбе за своја права, и му у Морском добру немамо ништа против док год све протиче у једном коректном амбијенту и док год су протести мирни и достојанствени. Са друге стране, јесте проблем што је туристичка сезона у јеку, и имамо госте који не разумију овај дио унутрашњег проблема што се тиче самих протеста. У неком претходном периоду и сам сам био дио доста протеста и покушао да на један миран и достојанствен начин остварим нека своја права. Ситуација јесте лоша. Међутим, са друге стране и из разлога што је и опет и овај новац који ћемо данас изгубити од пазара трајекта, требало да се слије диреклтно у буџет свих грађана, па и самих радника Института. Мислим да смо самим тим можда требали да покажемо ипак, и са једне и са друге стране, мало више разумијевања, поручио је Рађеновић, истичући да максимално подржава не само раднике Института, већ све обесправљене раднике у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here