Шах: Кадрић побиједио, Благојевић иступио

Побједник квалификационог турнира за Свјетски куп који је од 2. до 7. јуна игран  у Никшићу у организацији ШС Црне Горе је прва табла никшићке Електропривреде, велемајстор Денис Кадрић.

Кадрић је визу за Свјетски куп који се игра у септембру у Азебејџану изборио побједом над ВМ Николом Ђукићем из  Подгорице а неизвјесно финале окончано је након седам партија када је Кадрић искористио предност почетног потеза и у брзопотезној партији изашао као побједник.

На почетку  такмичења у конкуренцији осам играча нашли су се и чланови ШК Херцег Нови 1949 велемајстори Драгиша Благојевић и Небојша Никчевић. У првом колу ВМ Драгиша Благојевић је био бољи од ВМ Луке Драшковића, док је ВМ Небојша Никчевић оправдао рејтинг и титулу против ФМ Андреја Шуковића.

ВМ Ђукић је у подгоричком и клупском дербију, након веома узбудљивог меча, славио против ИМ Блажа Калезића, ГМ Кадрић је побиједио ФМ Милоша Печурицу.

У полуфиналу Кадрић се добро намучио у доигравању по убрзаном темпу да савлада Небојшу Никчевића. Други полуфинални меч између Николе Ђукића и  Драгише Благојевића није одигран, јер је званични првак Црне Горе Драгиша Благојевић иступио са такмичења, како је објаснио у писму нашој редакцији, због  грубог кршења пропозиција главног судије Игора Вујачића и Шаховског савеза.

– Турнир се игра на испадање у три етапе (четвртфинале, полуфинале и финале). Жријебом који је објављен 26. маја, направљен је костур такмичења. Случајно или намјерно, очигледно је да је промијењен систем паровања. Умјесто да се изврши жријебање полуфинала, без повлашћених играча, дошло је до дириговања парова и то по не знам којем критеријуму. С обзиром на то да није било никаквих непредвиђених околности, организатор није имао право да промијени распис такмичења, а самим тим ни систем паровања – казао је Благојевић.

Он даље наводи да због грубог кршења пропозиција из расписа није желио да игра по нерегуларно донијетим правилима.

– Обавијестио сам Савез о томе и тражио да се турнир настави по пропозицијама из расписа на који смо сви дали сагласност пред почетак. Нисам добио никакав одговор, нити су ме на било који начин контактирали – нагласио је велмајстор Благојевић истичући да су на овај турнир позвана и три играча која нису имала право наступа јер нису испуњавали услове. Наиме, правила Фиде су јасна, на Свјетском купу  земљу може представљати само репрезентативац који је играо на Олимпијади у Индији прошле године. И зато, због кршења правила квалификационог турнира и у циљу заштите својих права, у консултацијама са правним заступником предузећу конкретне кораке како се овако драстично нарушавање регуларности такмичења више никада не би поновило ни мени ни било коме – закључио је у свом допису  Драгиша Благојевић који је на Првенству  ЦГ у мају у Игалу  био друга табла ШК Херцег Нови 1949.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here