Двадесет година Свјетског дана добровољних давалаца крви

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се данас 14. јуна као дан захвалности онима који несебично дарују ову драгоцјену течност, али и на њиховом активном допринесу побољшању ове активности на глобалном нивоу.

Како је саопштено из Црвеног крста Црне Горе, током протекле године, у нашој земљи је прикупљено 20.344 јединице крви, а проценат давалаштва је износио 3,3%. Препорука Свјетске здравствене организације је да тај проценат буде 4%.

– Ниво добровољног давалаштва крви у нашој земљи се повећава сваке године, па је тако прошле године забиљежен пораст удјела добровољних давалаца крви који је износио 43%. Наш циљ је да ниво добровољног, ненамјенског давалаштва крви износи 100%, а да се број намјенских, породичних давалаца сведе на минимум – неведено је у саопштењу.

Црвени крст у Црној Гори, кроз промоцију давалаштва крви, мотивацију грађана да се укључе и лично допринесу развоју ове дјелатности у Црној Гори, организацију и подршку акција даривања крви, уз подршку Завода за трансфузију крви, континуирано доприноси да се на вријеме и за све пацијенте, крв обезбиједи на вријеме. Током протекле године организације Црвеног крста у Црној Гори, подржале су организовање 75 акција добровољног даривања крви, организовале 46 мотивационих предавања на ову тему и кроз различите акције, прикупиле 4,400 јединица крви.

– Двадесета годишњица овог значајног датума прилика да се захвалимо даваоцима крви широм свијета за њихове животно важне донације током година и да им се ода почаст дубоком утицају на пацијенте и будуће даваоце. Такође, ово је прави тренутак да се суочимо са сталним изазовима и убрзамо напредак ка будућности у којој је сигурна трансфузија крви универзално доступна – поручили су из Црвеног крста.

Циљеви глобалне кампање Свјетске здравствене организације под називом “20 година даривања: хвала добровољним даваоцима крви” су захвалност и препознавање милиона добровољних давалаца крви који су допринијели здрављу и благостању милиона људи широм свијета, представљање постигнућа и изазова националних програма за добровољно давалаштво крви и подјела најбољих пракси и научених лекција. Овај дан служи да истакне континуирану потребу за редовним, неплаћеним, добровољним давањем крви, али и промовишемо културу редовног давања крви, нарочито међу младима.

Поруке кампање су: сигурна крв спасава животе; крв је потребна женама са компликацијама током трудноће и порођаја, дјеци са тешком анемијом, често узрокованом маларијом или потхрањеношћу, жртвама несрећа те хируршким и онколошким пацијентима; редовно давање крви од стране довољног броја здравих људи је потребно како би се осигурало да ће крв увијек бити доступна кад год и гдје год је потребна; иако је потреба за крвљу универзална приступ крви није. Недостатак крви је посебно изражен у земљама са ниским и средњим приходима; Свака појединачна донација крви или плазме је драгоцјен дар који спашава животе итд.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here