Дукић и Марковић једре на француској Олимпијској недељи

Свjетски једриличарски куп за класу ILCA под називом Француска олимпијска недеља, почео је данас у Јеру првим тркама на регатном пољу. Црну Гору представјаљу репрезентативци Миливој  Дукић из ЈК „Југоле Гракалић” и Илија Марковић из Делфина, који се такмиче у групи привилегованих, односно међу свјетском једриличарском елитом.

Такмичење је у рангу Светског првенства. Једриличарском савезу сваке државе је одређена квота од два једриличара за сваку од класа. У привилегованој групи ће бити 70 једриличара, из држава које су обезбиједиле мјесто на Олимпијским играма у Паризу. Једриће се десет регата током пет дана, а затим слиједи и финални дан, односно трка за медаљу.

Ове године систем такмичења је промијењен, те се једри и регата последње шансе, која је, како јој име каже, последња шанса за такмичаре који нијесу изборили мјесто на Олимпијским играма у Паризу 2024.

У другој групи једриличари се такмиче за четири финална мјеста доступна како у флоти ILCA 7 за мушкарце, тако и у флоти ILCA 6 за жене. Тренутно, 62 мушкарца и 32 жене из 35 земаља спремни су и боре се за прилику да квалификују своју државу за учешће на Олимпијским играма 2024. Подсећања ради, на Олимпијским играма, свака држава може да има само једног представника у класи.

Црна Гора је за Олимпијске игре у Паризу обезбједила пласман преко Миливоја Дукића  на највећу спортску сцену ове године. После Пекинга, Рија и Токија, Новљанин ће једрити четврти пут на олимпијским играма и наћи ће се Марсеју, у Француској.

Велика нада црногорског једрења, сјајни Илија Марковић је у привилегованој групи. Његово надметање са 70 најбољих једриличара планете биће од огромног значаја  за стицање искуства, на путу ка остварењу сна, а то су Олимпијске игре 2028. године у Лос Анђелесу.

Свјетски куп Француска олимпијска недеља у Јеру заокружује интензивну такмичарску сезону у олимпијској години. Од почетка године једриличари из Црне Горе  су учествовали на ILCA 7 Свјетском првенству за сениоре, када су изборили норму за Олимпијске игре, затим је уследило ILCA 6 и ILCA 7 Европско првенство за сениоре, ILCA 6 и ILCA 7 Европско првенство за младе (до 21 године), на којем је учествовао Никола Голубовић и Светски куп Регата принцезе Софије за олимпијске класе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here