Дујовић: Дневни боравак веома важан сервис социјалне подршке особама са инвалидитетом

НВО Нова шанса у Новом организовала је дводневну обуку за 25 стручних радника и сарадника по акредитованом програму „Основна обука за рад у дневним боравцима за особе са инвалидитетом старије од 27 година“. Програм је акредитован код Завода за социјалну и дјечију заштиту.

Водитељка програма,  Светлана Дујовић казала је да је НВО Нова шанса у Новом лиценцирани пружалац услуга дневног боравка за ОСИ старије од 27 година и ова два дана су на обуци запослени у Дневном боравку и заинтересовани стручни радници и сарадници из Херцег Новог.

-Обука је акредитована  код Завода за социјалну и дјечију заштиту и ова два дана заинтересовани из тог сектора, здравственог као и особе које се налазе на Бироу рада а жељели би да раде у социјалној и дјечијој заштити пролазе кроз теме улоге дневног боравка у систему социјалне и дјечије заштите и уопште у систему подршке особама са инвалидитетом, изради индивидуалних планова рада, извјештаја о кориснику, сарадње са другим секторима, образовања и здравства, казала је Дујовић.

Лиценцирање услуге Дневног боравка је од велике важности за Херцег Нови с обзиром да постоји Дневни центар за дјецу и младе са сметњама у развоју до 26 година.

-Отварањем овог дневног боравка пружена је подршка особама са инвалидитетом старијим од 27 година и то је тенденција у свим градовима. Ово је четврти дневни боравак у Црној Гори.  Јако је важно да постоје ови сервиси у свим градовима јер родитељи старе и све мање могу адекватно да се брину о својој дјеци иако су они одрасли људи, њима је потребна пажња 24 сата. Оно на чему је нагласак да морамо да побољшамо међусекторску сарадњу јер немамо адекватну сарадњу између сектора социјале, здравства, образовања и на крају запошљавања, јер сва подршка мора да почне када се препозна ризик који постоји за дијете па преко свих ових сектора, казала је она.

Светлана Дујовић

Оно што Дујовић препоручује у наредном периоду у Херцег Новом и другим градовима у Црној Гори је рад на програму Становање уз подршку како не би млади људи који  остану без родитељске подршке морали бити корисници ЈУ Комански мост за смјештај лица са менталном ометеношћу.

-Као тренер и акредитовани предавач видим да се овдје јако добро ради са корисницима. Они су почели са радом у октобру, корисници долазе свакодневно, учествују у радно -окупационим радионицима и радионицама самопослуживања јер је јако битно да развију своје социјалне вјештине и вјештине потребне за свакодневни живот, објаснила је Дујовић.

Општи циљеви програма обуке су: Унапређење квалитета живота особа са интелектуалним инвалидитетом старијих од 27 година, остваривање права на њихов боравак у породици и локалној заједници и обезбјеђивање квалитета у пружању услуге дневног боравка за особе са инвалидитетом 27+.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here