ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ – ОДЛИЧНА МОГУЋНОСТ ЗА СТИЦАЊЕ ЗНАЊА И ВЈЕШТИНА

Дуално образовање, које је до сада било могуће само у средњим стручним школама, биће уведено и у високошколским установама кроз пројекат Дуалмон као дио ЕРАСМУС + програма. Овакав програм показао се оправданим у средњим школама и када је ријеч о новској, током 2019., била су 24 ученика током једне школске године који су стицали практично знање код послодаваца.

ДУАЛМОН – ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ У ВИСОКОШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА У ЦРНОЈ ГОРИ

Дуално образовање данас је свијетски тренд, а основни циљ је побољшање компетенција студената у Црној Гори. Полазници би проводили половину времена учећи на факултету а остатак у компанијама. У реализацији овог пројеката за високошколце  учествује велики број сарадника, казала је за РТХН Сандра Перић, самостална савјетница и координаторка за пројекат ДУАЛМОН испред Привредне коморе Црне Горе.

-Конзорцијум се састоји од 12 партнера из четири земље: Црна Гора, Србија, Словенија и Аустрија. Партнери су Универзитет Црне Горе, државне институције које се баве високим образовањем у Црној Гори и компаније које су, у тренутку писања пројекта, изразиле спремност да учествују у овом пилот пројекту.

За покретање овог пројекта потребна је измјена закона и акредитација програма. Привредници ће имати могућност да се изјасне да ли ће учествовати до 15. децембра, објашњава Перић.

-Улога Привредне коморе у овом прјекту је да пружи подршку у свим пројектним активностима са аспекта привреде. Нарочито се то односи приликом ангажовања привредних субјеката, приликом идентификације потреба кроз анализу упутника који смо послали на преко 3 000 адреса. Такође, улога Привредне коморе је и организација догађаја на тему дуалног образовања, активно учешће у креирању генеричког модела дуалног образовања, давање препорука за измјену легислативе заснованим на анализи одговора добијених од привредника, као и кроз све остале пројектне активности гдје буде препозната потреба за њеним укључивањем, објаснила је Перић.

Како је истакла, одговори привредника су почели пристизати, а међу њима има и оних из Херцег Новог, али детаљније податке даће у другом дијелу овог мјесеца.

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ У СМШ „ИВАН ГОРАН КОВАЧИЋ“ 

Да је дуално образовање добар примјер из праксе и да нуди квалитетно усавршавање, потврђују и у СМШ „Иван Горан Ковачић“ гдје се овај програм примјењује од 2017. године, објашњава за РТХН професорица Ксенија Одаловић, координаторка практичне наставе у овој школи.

-Тренутно сарађујемо са око 70 послодаваца, од којих је 20 у дуалном образовању. Они су ушли у овај систем образовања тако што је Завод за стручно образовање именовао комисију која је дошла у Херцег Нови и обишла послодавце, разматрала материјално-техничке и кадровск услове и процијенила да имају могућност да уђу тај систем образовања. Дуални систем образовања се разликује од практичне наставе у томе што су ученици плаћени све три године. Измјеном система образовања 2017. године, одлучено је да се та дјеца финансирају из буџета у првој и другој години, а у трећој плаћа послодавац. Тај износ се мјења у зависности од године – на првој је 10% од просјечне нето зараде, на другој 15% а на трећој 20%.

Пилот пројекат је у средњим школама уведен 2004. године, па је на кратко прекинут јер није било интересовања, а потом је обновљен током школске 2017/18. године, објашњава професорица Одаловић.

-Пројектом је обухваћено 15 стручних школа у 10 општина, међу којима је била и новска. Дакле ово је је пета година да се по овом систему школују ученици. Уз ово имамо и стипендије за дефицитарне кадрове, такође за трогодишње школе, а ту спадају фризери, конобари, кувари и продавач. То су образовни профили који се школују код нас и у којима имамо 135 ученика. Иначе, у стручном образовању имамо 28 одјељења у којима је 640 ученика. Тада, 2017/18 године, имали смо 21 ученика у дуалном образовању, наредне године 22, а највише током школске 2019/20 – 24 ученика. Та 2020. година нам је била проблематична јер су нам ученици углавном угоститељског карактера а сви знамо да су тада угоститељски објекти били затворени. Пребацили су се на онлајн наставу а практична није била могућа. Ми смо у августу обавили разговор са послодавцима, али ситуација у којој живимо је неизвјесна и ни данас не знамо шта ће бити наредне недеље, тако да је то један од разлога зашто у дуалном образовању ове године имамо само три ученика – један ученик у Градској кафани и двије дјевојке у Идеи, казала је Одаловић.

Предности су бројне, објашњава Одаловић, и уз то што су ученици плаћени стварају слику о реалном радном простору у којем ће моћи сутра да се запосле. Са друге стране, послодавац има могућност да креира радника који ће радити у његовом објекту, нарочито јер је ријеч о дефицитарном кадру у Херцег Новом и цијелој Црни Гори.

Објашњава да су послодавци заинтересовани за овај програм, али ученици често промјене мишљење и одлуче да промјене професију.

-Од девет кувара, само су два остала код послодавца који их је плаћао. Мислим да су већи проблем ученици него послодавци. Са 15 година они и нису сигурни шта желе, али дешава се да на трећој години ученик схвати да он не жели бити кувар и потпуно промјени професију или заврши четврти разред и одлази да студира. Наравно, све зависи и од послодавца и од ученика. Имам ученицу у образовном профилу фризерка која сваки дан одлази код послодавца јер воли тај посао, а имамо и оних који једва чекају да се програм заврши и тако престане обавеза. Мислим да је ово добар програм који дјеци омогућава доста, казала је професорица Одаловић.

Похађањем овог програма не повећава се опсег обавеза а стварају се идеалне прилике за све који желе да развијају каријеру и накона завршетка школе, прича ученик Радивоје Вранковић, одличан ђак, вриједан и предан раду.

-Сви млади људи могу брзо да науче занат, имају новац који могу да сачувају, а пружа им могућност и да се запосле сезонски, али и да нађу посао одмах по завршетку школовања, казао је Вранковић.

Да би били у дуалном образовању, ученици морају постићи одређен успјех и истаћи се у владању.

Ова и остале приче из образовања сабране су у емисији „Тв учионица“ РТХН уреднице Дринке Кривокапић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here