ЕКОЛОШКИ ВОЛОНТEРИЗАМ; НВО „НЕ БАЦАЈТЕ БОЦЕ“

Уједињене нације су 1985. године одредиле да се 5. децемабар обиљежава као Међународни дан волонтера, како би се препознао и промовисао неуморни рад волонтера широм свијета. Они посвећују своје вријеме и труд како би осигурали укључивање у живот заједнице оних који су често занемарени, затим како би покренули еколошке акције и унаприједили циљеве одрживог развоја.

Осим у хуманитарној сфери, бројне волонтере окупљају удружења чији је фокус на заштити животне средине. Тим поводом је гост Радио телевизије Херцег Нови био Драгиша Боца, један од оснивача НВО „Не бацајте боце“, чија је мисија да покушају да својим примјером покажу колико један појединац и група могу да учине за свој град и окружење.

Последњу акцију су имали поводом Међународног дана чишћења обала, који се обиљежава 25. септембра. Тада је око 300 волонтера очистило 16 локација широм Црне Горе, уклонивши 3,3 тоне отпада. И ове године већину отпада на нашим обалама чини амбалажа за једнократну употребу.

-То је нешто што се ради на нивоу цијеле Европе. Координисано смо у разним градовима у Црној Гори у исто вријеме чистили плаже и обале, а идеја иза тога је, не само да се уради нешто конкретно, него да се и поброји отпад и да видимо какво је стање; које амбалаже има више, а које мање не би ли се, у њиховој „романтичној идеји“ скренула пажња на тај проблем произвођачима и фирмама попут рецимо „Coca Cole“, „Росе“ и сличних. Нажалост, знамо да то код нас не функционише баш како би ми хтјели али, без обзира на то, било јер сјајно дружити се са људима и дати допринос. Важно је да нас увијек „пронађу“ неки нови људи, што је охрабрујуће и дивно за видјети. У традиционалној акцији чишћења плаже Виле Галеб у Игалу је учествовало тридесетак наших волонтера, који су за два сата прикупили 20 великих кеса отпада са плаже, већином пластичних боца.

Оснивање НВО „Не бацајте боце“ је услиједило након спонтане акције чишћења насеља Ратишевина, коју су покренули Драгиша и његове сестре, по узору на све популарнију еко-активност „плогинг“. Придружили су им се прво комшиије и пријатељи,а касније и остали волонтери.

-Моје сестре,Милица и Бојана, и ја смо размишљали како да очистимо наше насеље које је у катастрофалном стању од како знамо за себе. Схватили смо да, ако сами нешто не предузмемо поводом тога, неће нико други. Наишли смо на чланак о такозваном „плогингу“ што је тренд по свијету, по скандинавским земљама, гдје људи оду у шетњу по природи, као што ми, рецимо, одемо на Орјен, али понесу са собом кесе за смеће, и успут очисте и покупе отпад, тако да дају допринос и баве се физичком активношћу. То нам је изгледало фантастично, тако да смо ми узели кесе и полако кренули низ улицу, и тако је све почело.

Није било никаквих планова ни аспирација да то постане било каква организација, међутим одзивом људи и позитивним коментарима дошло је и до тога, и сада се тиме бавимо хобистички и полупрофесионално. То је нешто што је врло захвално, зато што, за разлику од многих других грана и активности, резултати су врло видљиви и јасни. Скупимо се, дружимо се и за сат-два видимо резултате нашег рада, и то просто прија души и задовољство је бавити се тиме, истиче Драгиша.

У међувремену је одрађено још доста акција и успостављена сарадња са другим организацијама које имају исте циљеве и визије. Најважније је покренути се, и свијет ће бити љепше мјесто.

-Постоје сјајни људи као што је Патриција Побрић из Котора која стаји иза НВО „Наша акција“, са којом имамо најприснију сарадњу, као и са организацијом “Zero Waste Montenegro“, а отворени смо за сарадњу са било ким ко је вољан и расположен. Све је то волонтерски, сви смо ми на истој страни. Не мора чак ни да буде ријеч о екологији; било шта што је друштвено корисно и што доприноси заједници је више него добродошло.

Мислим да је најбоље да се бавимо тиме шта ми можемо да урадимо. Оно што је фантастично у свему томе је колико дивних, тихих, достојанствених људи је изашло да нам се прикључи, да нас подржи, и на крају се испоставља да ситуација уствари није толико лоша, колико нас менталитет блокира, и изгледа да је довољно само да неко изађе први. Овом приликом позивам све вољне људе који су на граници да ураде нешто, да почисте своју кућу и двориште, насеље, комад природе у који иду, било шта… Не мора то бити ништа специјалнo, ни грандиозно, ни гламурозно, ни гласно, већ тихо, полако и достојанствено и свијет ће бити љепше мјесто, поручио је Драгиша Боца.

1 COMMENT

  1. Svaka cast na podizanju svijesti. A sada dragi novinari istrazite sto u HN je vec danima losiji vazduh neko u Peking,Beograd,Pljevlja itd.
    Imate mjernu stanicu u Meljine pa provjerite i objavite. Tice Vas se Licno i profesijonalno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here