Др Тамара Вујовић: СНП и УРА припремају терен да сами себи додијеле функционерске станове

Невјероватно је да нелегитимна Влада поред толико проблема и неријешених питања која оптерећују државу Црну Гору припрема терен за наставак афере “функционерски станови”, саопштила је посланица Демократске Црне Горе др Тамара Вујовић.

Подсјећа на истраживања МАНС-а од прошле године, које је објелоданило да је на станове под повољним условима држава утрошила око 25 милиона еура.

-На тој конференцији је управо садашњи нелегитимни премијер био грчевити борац против те неморалне, накарадне праксе, и обећавао да ће се сви случајеви испитати, а да ће се одлуке ревидирати. Обећања су остала само празне ријечи, а у пракси је – као и увијек – урадио нешто сасвим друго.

Срећом, мало је грађана данас у Црној Гори који не виде јасну разлику између Демократа и конституената нелегитимне 43. Владе. Разлика, која је сваким новим актом нелегитимне Владе очигледнија, је суштинска зато што се не налази само у спремности да се на себе не стави цијена, већ је највећа управо у најважнијем – да се држава води одговорно, државнички и у корист грађана, казала је Вујовић.

Поручује да дјела говоре, ријечи вјетар носи:

-Ми смо се против пракси бесрамне пљачке и похаре Црне Горе из периода ДПС пустошења борили конкретно. Против пустахијског приступа који државу третира као освојени плијен, посланик Момо Копривица је прошле године 19. маја поднио амандман на Предлог закона о буџету који изричито каже да чланови Владе и државни функционери немају право да на рачун буџета државе, дакле од новца грађана, рјешавају стамбено питање. Али ту се намјера Демократа није зауставила! По истом амандману требало је бити образовано Владино радно тијело чији је задатак преиспитивање свих дотадашњих одлука и рјешења на поменуту тему! Због кога и чега није, видимо данас, истакла је Вујовић.

Наводи да језиве цифре похаре Црне Горе свједоче да је до сада од око 580 подијељених станова чак 175 припало високим функционерима, а око 405 партијским државним службеницима и намјештиницима.

-Мало је било и што је ДПС Влада у тада техничком мандату успјела да подијели додатних 119 станова. Сјетимо се да су под различитим изговорима новац за адаптације и ко зна какве малверзавије, укључујући и читаве станове (које су касније преписивали на дјецу или продавали, или које су добили тако што су прикрили имовину) добијала и лица са тада значајним примањима, која су у својини имала и куће станове и позамшна наследства. Сјетимо се нпр. оних који су грађанима Црне Горе дијелили “правду”: Саше Чађеновића, Лидије Вучкевић, Бранке Лакочевић, Драгољуба Драшковића. Неки од њих су попут перјанице Весне Меденице, прве песнице тадашњег правосуђа данас у притвору, баш као и предсједник Привредног суда Блажо Јованић који јој прави друштво.

Сви они заједно стају у легендарну реченицу некадашњег директора Управе за инспекцијске послове Алије Кошуте, који је, поред 3 стана и двије куће, тадашње плате од преко 1243 еура и уштеђевине од 370.000 еура добио стамбени кредит под екстремно повољним условима и изјавио да је фер да за разлику од грађана функционери добијају повољне станове и кредите, наела је Вујовић.

Испитивања,како каже, ових незапамћених примјера злоупотребе положаја, никад нијесу добили епилог, што констатују и европски извјештаји.

-Црна Гора због овакве праксе обрнутог принципа Робина Худа – дај богатима а узми од сиромашних, није имала прилику да развија нове социјалне сервисе и да се бави рјешавањем високе стопе сиромаштва.

Надали смо се да је то вријеме прошло након историјске побједе 30. августа. Сада видимо да се ДПС резон опет успоставља, па имате парадокс да Наташа Пешић, (добитница стана по повнољним условима) може преиспитивати злоупотребе Наташе Пешић (добитнице стана под повољним условима).

Заиста нема шта не може у узурпираној Црној Гори – срећа је што се Демократе на ту узурпацију никада неће навићи, закључила је Вујовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here