Др Мориц: Мамула да буде мјесто окупљања, сарадње и напретка

На острву Ластавица, у утврђењу Мамула које је од овога љета хотелско здање са пет звјездица, данас је обиљежено 79 година од расформирања „Kампо Мамула“, 14. септембра 1943. године.

Полагање вијенаца и сјећање на логораше традиционално организују херцегновско Удружење бораца ОБНОР-а 1941-1945 и МЗ Луштица у сарадњи са компанијом ОХМ Мамула која је управљала реконструкцијом и трансформацијом тврђаве у хотел Мамула. Почаст драматичној историји мјеста одали су представници борачких организација из Боке и региона, Општине Херцег Нови, као и представници општина Требиње, Сопот, Пријепоље и Беране. Вијенац су положили и представници компаније ОХМ Мамула.

На иницијативу Драгане Бећировић ПР савјетнице  ОХМ Мамула у знак сјећања на Ива Марковића, затвореника на Мамули, који је недавно преминуо, одата је почаст минутом ћутања.

Предсједник мјесног одбора Удружења бораца НОР-а 1941 -1945, др Илија Мориц казао је да је жива визија Мамуле да се од мјеста страдања направи мјесто окупљања, сарадње и напретка и да се остварује. 

– Није наш задатак да будимо трауме али јесте да на прави начин интерпретирамо сјећања и на прави начин их представимо новим генерацијама. Јер ако нам историја не служи за поуку бојим се да ће  нам служити за неко ново зло. И управо је Мамула мјесто које опомиње колико је култура сјећања и учења важна поготово на овим нашим просторима, посебно данас када су рат и страдања тако близу, казао је Мориц.

Он је истакао да је Мамула архитектонски и природни бисер али да је тврђава сазидана од нечег важнијег, а то су зној, сузе и крв и да то овом здању даје већи значај и тежину од осталих архитектонских дјела у близини.

-Мамула је један наш дугорочни тест, да покажемо да смо у стању да паралелно чувамо и баштинимо културу сјећања али и да развијамо туризам. На нама је да обезбиједимо да Мамула напредује упркос идеологији, политичкој  инструментализацији или нормативној критици. Мамула треба да напредује, јер док Мамула буде напредовала напредоваћемо и ми као друштво на путу мира, развоја и стабилности, казао је Мориц.

Тврђава коју је саградио аустроугарски генерал Лазар Мамула као војно утврђење претворена је у казамат још у Првом свјетском рату, а у Другом свјетском рату у њему су тамновали не само војници, већ стари, жене и дјеца. 

„Кампо Мамула“ формиран је наредбом италијанске окупационе команде од 30. марта 1942. године. Од тог дана до његовог расформирања 14. септембра 1943. године, у нељудским условима је тамновало 2.332 родољуба из Боке, Источне Херцеговине и јужне Далмације.

Овај простор данас представља једно импозантно обновљено здање које ће служити свима нама, а свако ће бити ту да нас подсјети на оне који су своје животе изгубили управо овдје, казао је предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић.

-Ми да би били оно што смо морамо увијек да знамо ко су нам били преци, за шта су били спремни да положе своје животе, који су им били идеали. Упркос свему овоме никада не смијемо да живимо у прошлости – морамо гледати напријед ка будућности у којој има мјеста за све нас, казао је Отовић. 

Хенинг А. Шауб , генерални менаџер хотела  Мамула казао је да обиљежавање овог дана и  добродошлица представницима Организација бораца НОР-а 41/45 јесте и остаће важан дан за острво Мамула – сваке године.

-Ова драматична и херојска историја је оно због чега смо овдје данас – да је не заборавимо. Наша је визија да креирамо нови поглед на острво Мамула, позитивнији, онај који указује на свјетлију будућност. Поштујући прошлост – заједно са вама. Не само данас, већ и сваког другог дана. Посвећени смо успостављању континуираног сјећања на тешку историју мјеста те због тога успостављамо Меморијалну галерију у којој можемо примити посјетиоце – локално становништво и интернационалне госте – да разумију, памте и одају пошту прошлости зидова који нас окружују. Али такође, да поштујемо невјероватну природну љепоту простора око нас, казао је Шауб.

Он је имао и молбу за све становнике и посјетиоце да дају допринос истраживању и напорима који су већ предузети а и даље актуелни кроз прикупљање докумената, фотографија и информација.

Острво Ластавица са тврђавом Мамула закупила је на 49 година швајцарска компанија Ораском.

8 COMMENTS

  1. Velika je sreća što „domaći kapaciteti“ nisu izvodili ni projekat ni radove. Inače bi dobili arhitektonsku paštroćadu koju bi lokalni mediji po ustaljenom običaju slavili kao vrhunac svjetske arhitekture, a koja bi se raspala nakon prvih nekoliko tramuntana, južina ili bura…

  2. Предлажем да се власнику ризорта Мамула одреди да барем ван главне сезоне пушти прву својту бивших затвореника да могу да посјете Мамулу.

    • Tako je.Nasa je duhovnost takva,da imamo emotivnu obavezu i duznost da posvetimo mjesto stradanje .Nasih predaka.
      Želela bi da se bar jednom godišnje ko želi organizuje i grupno rodbinskim obidje Mamula kao spomen obeležje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here