ДР ИГОР ГАЛИЋ: НАЈВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ МЕЂУ НЕВАКЦИНИСАНИМА

Број заражених корона вирусом у Црној Гори у посљедње двије седмице је у порасту око 34 одсто у односу на 14 дана раније, рекао је директор ИЈЗЦГ др Игор Галић на конференцији за новинаре поводом епидемиолошке ситуације и увођења строжих мјера од понедјељка, 15. новембра. 

Тренутно највеће стопе инциденције су у Плужинама, Подгорици, Никшићу, Колошину, Жабљаку и Тивту.

– У периоду од када је детектован делта сој у Црној Гори, од укупног броја потврђених случајева, највећи проценат обољелих је регистрован у добној групи од 30 до 39 година, затим у добној групи од 40 до 49 година и добној групи од 20 до 29 година. Они чине 50 одсто од укупног броја обољелих за овај период – навео је он.

Најмањи проценат обољелих је регистрован у старосним групама од 80 до 89 година (2,65%) и од 0 до 9 година (4,18%).

– Уколико се, према званичној свјетској статистици, пореде подаци из Црне Горе са регионом и неким најразвијенијим земљама свијета у периоду од 2. новембра до 9. новембра, опсег новоинфицираних у нашој земљи је отприлике исти као у Хрватској, Француској, Нјемачкој, Сјеверној Македонији – рекао је др Галић.

Он је информисао да је до данас у Црној Гори вакцинисано око 55 одсто одраслих. Имунизација против ковид-19 по старосним групама расте линеарно са старошћу, што би значило да је у узрасту од 75 до 79 година имунизованих близу 75 одсто, а у узрасту од 60 до 74 године између 63,1 и 72,1 одсто. Највећи је обухват имунизованих међу старијима од 60 година.

– Дакле, највремешнији међу нама завриједили су наклон. Хвала им у име сваког љекара, медицинске сестре, сваког техничара, портира и возача који даноноћно раде у здравственом систему – казао је др Галић.

Право је вријеме да Црна Гора пређе 55 одсто одраслих који су вакцинисани, сматра он.

– Подсјећамо још једном да је осам од десет преминулих невакцинисано. Преко 80 одсто оних који су на болничком лијечењу су такође невакцинисани. Нажалост цијеле државе, сви преминули млађи од 40 година су били невакцинисани и тренутно су и сви пацијенти на Интензивној јединици КОВИД центра КЦЦГ невакцинисани – закључио је др Галић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here