ДР ГАЛИЋ: У ПОРАСТУ БРОЈ ИНФИЦИРАНИХ, МАЊЕ ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ И ПРЕМИНУЛИХ

Број заражених корона вирусом у Црној Гори у посљедње двије седмице је у порасту око 30 одсто у односу на 14 дана раније. Како је казао на данашњој конференцији за новинаре др Игор Галић, директор Института за јавно здравље, број преминулих је за око четвртину мањи. Мањи је и број хоспитализованих – око девет одсто.

-Уколико се, према званичној свјетској статистици, пореде подаци из Црне Горе са регионом и неким најразвијенијим земљама свијета у периоду од 26. октобра до 3. новембра, закључујемо да је проценат новоинфицираних у нашој земљи мањи него у Хрватској, Босни и Херцеговини, Француској, Њемачкој, Русији… С друге стране недјељни тренд је бољи у Србији, Албанији, Великој Британији, САД – казао је др  Галић.

Он је подсјетио на информације Свјетске здравствене организације које показују да је Европа у најмање повољној епидемиолошкој ситуацији.

Кад је ријеч о обухвату имунизованих, до сада, у Црној Гори је вакцинисано око 55 одсто одраслих. Институт за јавно здравље недавно је поново апеловао на све грађане да више не оклијевају већ да се одазову отвореном позиву за имунизацију. Такође је важно да се имунизују дјеца од 12 године са хроничним обољењима као и она која живе са одраслима којима је нарушен имунитет, каже он.

-Подсјећамо још једном да је од 1. маја до данас, осам од десет  преминулих невакцинисано. Преко 80 одсто оних који су на болничком лијечењу су такође невакцинисани. Нажалост цијеле државе, сви преминули млађи од 40 година су били невакцинисани. Сви они који одлажу имунизацију директно учествују у јачању актуелног, изразито опасног делта соја – навео је директор ИЈЗЦГ.

Упутио је апел свима  који се до данас нису имунизовали да више не оклијевају.

-Министарство здравља Црне Горе обезбиједило је одличне услове за имунизацију и преко милион и двјесто хиљада доза вакцина. Ово је прилика и да грађане који су уредно вакцинисани, позовемо да добију и трећу дозу која је од раније препоручена свим категоријама, а вакцина има за све – закључио је др Галић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here