ДПС Херцег Нови: Тотално расуло у локалној самоуправи Херцег Новог

ОО ДПС ХН упутио је саопштење у којем наводе да су разлози прекида девете редовне сједнице и изјаве које су се чуле од представника коалиције на власти само потврда онога што је свима у Херцег Новом одавно јасно: власт у локалној самоуправи Херцег Новог је у расулу.

Једино нијесмо чули предсједника Општине, који вјероватно има важнијег посла од тога. Неодржавање сједница у законом предвиђеном року, праћење рјешавања питања болнице Мељине, неприпремљена туристичка сезона, неусвајање урбанистичких планова, смјене директора у току љета, најављене нове промјене и много тога другог, само су показатељи једног неуспјешног експеримента вршења власти у Херцег Новом.

Хаотична, „ад хок“, догађања као иницијативе појединаца, коришћење својих медија за скретање пажње на периферне догађаје, упорно понављање успјеха који тек треба да се десе, представљају параван за неслагање, калкулације и политичку трговину странака које врше власт.

Очигледно је да коалициону власт одржава једино жеља за функцијама и могућност да запошљавају чланове и симпатизере као гаранцију сигурних гласова. При томе је небитна њихова стручност и знање те какве посљедице то наноси Херцег Новом. Свједоци смо и јединственог куриозитета да ће двије коалиције да врше јединствену власт.

Због међусобног неслагања и оставки одборника, поред постојеће коалиције формира се и друга која у власт и формално уводи Новску листу чији су кадрови већ на важним функцијама и без којих тешко да би се обезбиједило функционисање локалне управе. Али Новска листа неће да буде у коалицији са Уром, а УРА је дио постојеће коалиције. Тешко је замислити како ће функционисати власт супростављених чланица двије коалиције.

Прекинута сједница је показала неслагање предсједника Скупштине са предлогом предсједника Општине који је захтијевао разрјешење своје потпредсједнице десетак минута прије сједнице иако се то медијски најављивало данима раније. Предсједник Општине није нашао за сходно да се појави пред одборнике и образложи разлоге разрјешења, који једино могу бити у непоштовању закона потпредсједнице јер је то једини разлог на који упућује Статут Општине.

Очекивати је да ћемо сазнати разлоге али сада већ знамо да је кулминирала криза у власти. У сваком случају, Новска листа остаје на чекању за добијање одговорне функције. Да ли је то само стицај околности, договор у посљедњи час, неслагање вршиоца власти са паралелним договарањима, остају питања на која грађани Херцег Новог очекују одговор.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here