ДОЗВОЉЕН РАД ИГРАОНИЦА, УГОСТИТЕЉСКИМ ОБЈЕКТИМА ДО ПОНОЋИ

С обзиром на чињеницу да је у посљедњој седмици број заражених 40 одсто мањи у односу на недјељу раније, Влада Црне Горе одлучила је да у наредне двије седмице, од 20. јануара до 3. фебруара уведе нове, блаже мјере, саопштено је на конференцији за новинаре.

-Омогућава се рад дјечијих играоница уз КОВИД сертификат и уз обезбјеђивање најмање 10 м2 простора по особи;

-Омогућава се рад свих угоститељских објеката до поноћи уз услов да не дозволе извођење музичког програма уз учешће пјевача и музичара или диџејва. Емитовање музике са звучника је дозвољено.

Ипак, имајући у виду да је број новообљелих на дневном нивоу и даље висок, без обзира на генерални тренд пада, све остале мјере остају на снази.

Ово је тренутак када првенствено омладину морамо да упозоримо да долази до “преливања” заразе са њих на старије укућане, казао је директор Института др Игор Галић:

-До ове недјеље смо биљежили највећу инциденцију оболијевања у узрасним групама од деветнаесте до четрдесете године. У посљедњој недјељи, посљедично, као што смо и очекивали, највише обољелих је у групи од 40 до 65 година, а највећи пораст тренда је у узрасној категорији 65+ година. Добра околност је то што су они вакцинисани у проценту већем од 70 одсто.

С друге стране, биљежимо и пад обољелих међу малољетницима за око 30 одсто.

Око 45 одсто инфициране дјеце су у основним школама, око 37 одсто су средњошколци, а 18 одсто предшколског узраста.

И даље напомињемо да је спроведеним међународним стручним студијама утврђено да вакцинисане особе оболијевају од блажих форми и Омикрон соја САРС-ЦоВ-2. Нарочито особе које су вакцинисане са три (бустер) дозе, па стога молимо грађане да се вакцинишу, а уколико нису примили трећу дозу, и то без одлагања да учине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here