РАДУЛОВИЋ: ПРВИ СМРТНИ СЛУЧАЈЕВИ НЕВАКЦИНИСАНИХ ОД ОМИКРОНА


Број КОВИД пацијената који су на болничком лијечењу већи је за око десет одсто у односу на седмицу раније. У болницама је 312 пацијената и Омикрон сој је доминантан узрок хоспитализација.

Први пут смо, нажалост, констатовали и два смртна случаја услијед инфекције Омикрон сојем корона вируса, казала је директорица Клиничког центра др Љиљана Радуловић:

-Ријеч је о два пацијента који су преминули прошле недјеље. Имали су око 70 година и са претходним кардиолошким хроничним обољењима. Обоје су, нажалост, били невакцинисани. С друге стране, анализом смо утврдили да је 70 одсто пацијената који имају Омикрон, а који су прије седам дана били животно угрожени, сада на добром путу да се опораве или су већ сада на кућном лијечењу. Ова информација нам говори да је Омикрон блажа варијанта и у случају болничког лијечења, од Делта соја, казала је Радуловић.

У овом тренутку, од 40 животно угрожених пацијената у КЦЦГ, око 85 одсто су невакцинисани грађани. То значи да, ако смо имали дилему да ли вакцине штите од Омикрона, више је немамо. Хоспитализовани су у континуитету већински невакцинисани грађани. Зато све још једном молим да се заштите и себе сачувају најгорих посљедица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here