Документи времена и традиције Крста Кика Косића

Књига „Сврчуге село револуције“ коју чини 18 прича, које је о родном крају приредио професор у пензији Крсто-Кико Ј. Косић и која преставља ауторов избор критичких исписа објављених на страницама Побједе и других новина, промовисана је синоћ у просторијама Матице Црногорске у Херцег Новом

О значају ове књиге на промоцији коју је организовао издавач овог наслова Савез удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе, књижевник Мираш Мартиновић је истакао да некада, обимом невелике, књиге могу бити значајне.

Мираш Мартиновић, књижевник

– За то је доказ и овај наслов који промовишемо, а којим је Крсто Косић руком хроничара, који има слуха и умјећа, приредио хронику о свом родном мјесту. Највише пажње поклонио је дешавањима у току НОБ-е, времену отпора непријатељу али и времену опстанка и трајања. Косић доноси биографије часних примјера људи који су дали животе и оставили часне примјере. Долазеће генерације уче од претходних наслањају се на њих и њихова дијела – наводи Мартиновић.

Листати и читати ову књигу, значи осјећати бол и понос, истиче Мартиновић.

– Добро је што су уписана имена бораца, што су објављење њихове фотографије. То буди осјећај да су живи. Тако живот траје и побјеђује смрт. Сва та имена Косић је оживио у књизи. А што књига забиљежи стиче могућност трајног живота. Зато Крсту Косићу морамо бити захвални, а мислим да су му захвални и потомци 11 родољуба бораца из Сврчуга који су дали своје животе – поручио је Мартиновић.

Како је нагласио, аутор овог наслова дао је портрет сердара Тома Томашевића из времена Херцеговачких устанака 1852.-1862. и 1875.-1878. године, а осврнуо се на занимљив податак о извођењу у овом селу „Балканске Царице“ краља Николе 1936. године што говори о томе колико су село и омладина били напредни.

Говорећи у име издавача, рецензент Драган Митов Ђуровић се надовезао на став Мираша Мартиновића да је ријеч о новим примјерима чојства и јунаштва која већином говоре о ратним догађајима 1941. у Сврчугама.

Драган Ђуровић, рецензент

Ово је књига која се не препричава већ се са њом живи, казао је Ђуровић.

Говорећи о слободарству и чувеној 1941. нагласио је да је то година од традиције јер само велики народ, као што Бокељи, могао је дочекивати Светог Петра Цетињског и помагати Херцеговачки устанак 1875.-1878. године.

– Устанак 1941. године, о којем пише Кико Косић, наслијеђен је од предака и ово је још један доказ да Бока није бисер само Јадрана, него цијеле Црне Горе. Највиши је врх слобода, а мало село Сврчуге увијек је умјело да осваја и изнад свега да чува слободу – казао је Драган М. Ђуровић.

На синоћњој промоцији посебно је топло поздрављен аутор Крсто Кико Косић, који је нагласио да је покушао да пружи мали допринос биографијама знаменитих Сврчугана са циљем да се та имена из НОБ-а и она од раније не забораве.

Проф. Крсто Кико Косић, аутор

– Циљ ми је био да један дио историје, која нас је одржала, сачувам од заборава и укажем младима да носимо бакљу слободе која и данас свијетли. Дужни смо да се свим погинулима поклонимо, јер не смијемо заборавити ко смо и шта смо – рекао је Косић и навео неколико примјера попут ликова Гојка Тушупа, солунског добровољца Пека Косића а кроз сузе изрецитовао је и пјесму свог мјештанина Риста Тушупа.

На промоцији говорили су потпресједик Савеза Удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе Стево Радуловић и предсједник Удружења бораца НОР-а и антифашиста Херцег Нови Светозар Баковић, који је водио програм на овој промоцији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here