Доброчинством и заједништвом угађа се Богу

Hor "Sveti Sava"

Хуманитарни концерт под називом „Будимо људи“, у организацији херцегновског огранка фондације „Човјекољубље“, одржан је синоћ у Дворани Парк.

Када би Свето Јеванђеље било сажето стало би у двије ријечи по којима је и блаженопочивши патријарх Павле остао упамћен, поручио је архијерејски намјесник херцегновски Обрен Јовановић.

Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски

– Управо је то „буди човјек“, односно у множини „будимо људи“. Није лако бити човјек, али ако се потруди, ако испуни оно што је Бог задао и због чега нас је призвао, онда је слатко, лијепо и благословено. Овај добротворни концерт подстиче нас на добро, на љубав, на оно што чини да будемо добри и честити, јер богољубље можемо слободно да повучемо знак једнакости, значи човјекољубље, јер онај који истински љуби Бога, истински људи и човјека и обратно. Ако само љубимо човјека или Бога на посебан начин, немамо и једну и другу љубав, онда нити смо богољубљиви, нити човјекољубиви – поручио је он.

У програму су учествовали Тијана Вучетић, етно група „Симонида“, полазнице школе вјеронауке са Сушћепана Симеона и Сара Пантелић, херцегновска група „Преподобна Касија Константинопољска“ под управом Александре Миљанић, Милица Ристичевић, Мила и Јелена Церовић из Никшића, хорови „Свети Сава“ из Херцег Новог и „Хаџи Рувим“ из Ваљева.

Духовник хора „Хаџи Рувим“, свештеник при храму покрова пресвете Богородице з Ваљеву, Драган Станојевић прича да су у Херцег Нови дошли на позив оца Владана Пантелића, који је такође из овог града у Србији.

Драган Станојевић, духовник хора „Хаџи Рувим“

– У Ваљеву се доста бавимо хуманитарним радом и често помажемо људима. Иначе сам и свјештеник у болници. У болничком храму скупљамо помоћ за оне којима је потребна. Владанов позив нас је охрабрио и заиста смо били на неки начин почаствовани што смо могли да учествујемо на овако дивном догађају и са свим овим људима подијелимо радост дружења – казао је он.

Станојевић прича да је хор „Хаџи Рувим“ основан 1993. године, при храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. Наступали су у региону али у Аустрији, Пољској, Словачкој.

– Трудимо се да радимо оно што је најважније за црквени хор, а то је да пјевамо на светој литургији. Нема недеље или празника, да овај хор не учествује у богослужењу у Ваљеву. Дакле, одазивамо се на оно за шта смо и створени. Тренутни је диригент Милица Степановић Бабамилкић, а ја сам духовник хора од 2018. године – казао је Станојевић.

Позиву за учешће у хуманитраном концерту одазвале су се и сестре Церовић из Никшића, а Мила истиче да јој је била част и привилегија да буде дио овог хуманитарног догађаја.

Мила Церовић

– Циљ ове хуманитарне, предивне организације „Човјекољубље“ да се прикупи помоћ за оне којима је потребна, који су најугроженији и мислим да не постоји неко ко се бави овом врстом музике или ко поје и пјева у храму да се не би одазвао. Нисам очекивала да ће бити овако топло и весело. Знам да су Новљани увијек изузетни домаћини, али у овој мјери ме је изненадило – казала је она.

Захвалност учесницима програма и публици која је доласком подржала организаторе у намјери да помогну онима којима је помоћ неопходна, упутио је предсједник фондације протојереј Владан Пантелић.

Уз сагласност Црквене општине Топаљско херцегновске и архјерејског намјесништва, уз благослов митрополита Јоаникија „Човјекољубље“ у протекле двије године дјелује као добротворна фондација са циљем помагања онима који су слабијег материјалног статуса, у ту сврху биће упућен и новац са овог концерт

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here