Документарни филм „Мамула” приказан у Дворани Парк – свједочанство једног времена

Документарни филм „Mamula All Inclusive” приказан је синоћ у Дворани „Парк“, а редитеља Александра Рељића, који је након приказивања разговарао са публиком, обрадовала је чињеница да су премијери у Херцег Новом присуствовали млади.

– Јако сам задовољан. Квалитетна публика и разговор послије филма. Јако је важно што је било доста младих и јако сам изненађен. То је стварно доказ да ипак на младима свијет остаје, поручио је Рељић.

Идеју за снимање филма, како је објаснио, су му дали политичари којима је пала на памет једна тако „скарадна идеја да од некадашњег логора и страдања, направе мјесто декаденције и забаве“.

– Ово „All inclusive“ у наслову је размишљање и нешто због чега сам морао снимити филм. У филму од почетка Иво Марковић није очекивао да било ко има такву намјеру и да било коме може да падне на памет да избрише сјећање на страдање и жртве, наводи Рељић.

Марковићево изненађење је био и његов шок и један обрт који се догодио у самом филму и нешто што је како истиче Рељић, дало тежину цијелој причи, драмски заплет.

– Није могао да очекује да неко ко му обећава меморијалну галерију жели да му подметне кукавичије јаје и да каже да мјесто на којем је он као клинац био затворен био затвор. Неко хоће њему да спочита да је са осам година био у затвору. Морао је бити осуђен због нечега, тако да је то једна страшна ствар коју он није очекивао и мислим да смо ми доста увјерљиво то приказали, казао је Рељић.

Оливера Доклестић, једна од учесница филма, казала је да је пројекцију доживјела врло емотивно, иако је гледала други пут.

– Чини ми се да сам сад можда пажљивије гледала неке дјелове и наравно још детаљније упамтила ово што је говорио Иво Марковић, о страдању, о њему, породици, свему ономе што се дешавало тада. Још више ми је упало у очи полемичка ствар логор или затвор. Он је то врло лијепо уочио у неком правном смислу, али и моралном и етичком како је направљена значајна разлика у 2018, 2019. години у приступу шта је била Мамула, да ли је била логор или затвор?, питала је Доклестић.

По свим чињеницама, како је казала, нема никакву сумњу да је била логор, али се отвара дискусија ко и како је уопште покренуо питање да је то био затвор.

– Жао ми је што Иво Марковић није поживио, јер вјероватно је он у тој борачкој организацији имао некако највише храбрости да покрене права питања. Он га је поставио, покренуо, али није добио одговор. Ја се надам да ће његов син и ми сви заједно доћи до одговора и промијенити те да кажем фаличне чињенице које одређују смисао Мамуле, казала је Доклестић.

Истиче и да је овај филм свједочанство времена од 2017. до 2022. године које ће бити вриједан материјал.

– Важно је да су истином и правдом инфицирани млади. Да они откривају етичке кодексе и схвате колико је важно да познају тачне чињенице из прошлости, јер је то погон који тјера њихов чамац у будућност. То је прошлост која је била упечатљива , али нажалост морамо се сјетити да и град Херцег Нови заиста носи велику одговорност за све што се десило са острвом Мамула, као и тадашња Влада. Град Херцег нови упркос нашој петицији која је имала преко 2000 или 3000 хиљаде потписа, што је валидно да нека идеја буде оборена, а у локалном парламенту када се причало о Мамули и будућим градитељским радовима, већина је тада изгласала да се Општина Херцег Нови неће мјешти у извођење радова на Мамули. Ми смо себе тако изоловали, подсјетила је Доклестић.

Филм „Mamula All Inclusive” реализован је уз финансијску подршку Филмског центра Србије, а у продукцији Greenfield Production i копродукцији Ал Џазира Балкан, као и мањинских продуцената Core Dox и Центра за грађанско образовање. Продуцент филма је Драган Гмизић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here