Документарац „Плаво срце“ у Колективу Нови

Награђивани документарац „Плаво Срце“ о инспиративној борби коју ангажовани појединци из нашег региона воде како би заштитили живе ријеке, биће приказан у оквиру coworking простора Колектив Нови, на отвореном, вечерас у 19:00 часова.

Документарни филм „Плаво Срце“ осликава однос локалне заједнице према ријекама, токовима живе воде који су много више од природног ресурса. Само на Балканском полуострву, између Словеније и Албаније, више од 3000 планираних хидроенергетских пројеката пријете да униште богату и разнолику природу и културу овог поднебља. У документарцу је приказано како локалне заједнице реагују и имају ли право гласа.

Пројекција се организује у оквиру пројекта „Палма Ностра”, херцегновске НВО Нови Вал, који настоји да едукује, информише и подстакне грађане Херцег Новог да активно учествују у рјешавању проблема животне средине свог града. 

Пројекат подразумијева креирање информативно-едукативне онлајн платформе – покретање петиције за иницијативу успостављања посебне буџетске линије Општине Херцег Нови за очување, заштиту, валоризацију и промоцију природног насљеђа Херцег Новог и приказивање омаж документарног филма „Палма Ностра“, посвећеног новским палмама којих више нема.

Пројекат „Палма Ностра“ НВО „Нови Вал” реализује у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 – ReLOaD2, који финансира Европска унија, а имплементира Програм Уједињених нација за развој (УНДП). У Црној Гори се ReLOaD2 програм спроводи у партнерству са петнаест општина, међу којима су Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва, које чине кластер Coastal Mates.

Улаз на пројекцију је бесплатан, а у случају кише, документарац ће бити приказан унутар простора Колектив Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here