Доклестић позива на одговорност због колектора канализације и ППОВ-а

НВО Еколошко друштво Боке затражило је од предсједника Скупштине општине Херцег Нови да у дневни ред првог наредног засједања уврсти тему о управљању колектором канализације и Постројењем за третман отпадне воде. На то их је навела, како наводе у саопштењу за јавност, ситуација са дугим периодом тешких, непријатних мириса из колектора канализације и ППОВ-а из Мељинама, избацивање концентрисаних великих количина канализације у море и приобаље, те загађење мора и морског дна због исталожавања, и лош имиџ Херцег Новог, као туристичке средине.

-НВО Еколошко друштво Боке Которске је доставило скупштини и одборницима локалног парламента извјештај о функционисању система канализације у периоду од 15. априла до 15. јуна, на основу проучавања рада система канализације. По поузданим подацима електронског надзора и рачуна за утрошену електричну енергију, у овом периоду није радило мељинско Постројење за третман отпадне воде, јер су биле потпуно искључене из рада пумпне централне пумпне станице “Кружни ток” (гдје су 3 пумпна агрегата у блоку). “Водовод и канализација” је урадио бајпас, пред саму љетњу сезону да би сву канализацију која доспјева на ову ПС, усмјерио на подморски испуст у Мељинама, наводе у саопштењу. Из ове НВО кажу да је мала вјероватноћа да су баш све три пумпе истовремено биле у квару.

-Изградња бајпаса, за премошћавање и преусмјеравање тока канализације у Мељинама, нажалост, говори о смишљеном поступку “Водовод и канализација” да се отпадне воде, умјесто на пречишћавање на ППОВ усмјеравају на директно испуштање у море, умјесто да се ушло у финасирање поправке пумпи направљена је еколошка катастрофа, усљед: испуштене у море концетрисане количине од неких 420.000 м3, отпадне воде, која је без третмана дошла у море, са веома видљивим посљедицама, на површини воде, и у облику гасова непријатних мириса; усљед престанка дотока отпадне воде на ППОВ убијене су бактерије разлагачи, на чијем биолошком разлагању се заснива СБР технолошки процесс у ППОВ-у; угинуће бактеријске флоре је појачало емисију непријатних мириса.

Одлука о гашењу пумпи, током три мјесеца (а могуће и дуже), неинвестирања у поправке, како тврди Доклестић, дошла је од лица које управља предузећем “Водовод и канализација” д.о.о. те је својом самовољном одлуком нанио ненадокнадиву еколошку штету природној средини и туристичкој привреди.

-Гашењем пумпи и искључењем ППОВа из функције директор ВИК-а је уштедио за своје предузеће цијелих 42.000 €, у том периоду, и то из сасвим баналног разлога, да би умањио трошкове пословања, тј. формално приказао позитивно пословање за првих шест мјесеци, а дирецтор се доказао као успјешан менаџер. А колико је туристичка привреда изгубила , пита Доклестић.

Сматра да тако неодговорно понашање према грађанима Херцег Новог заслужује позивање на одговорност лица која су донијела овакву штетну одлуку.

-“Водовод и канализација”, однодно, њено руководство, сноси сву одговорност за управљање колектором канализације и ППОВ-ом, како за редовно одржавање, тако и за све врсте поправки. Локална власт је давала много обећања становницима Мељина, али се ништа по њих није добро завршило. Стање са канализацијом љета 2023. било је горе него до прије почетка изградње колектора, 2010. године. Једним потезом, Херцег Нови је враћен 13 година уназад. Сада је ствар у рукама Скупштине општине те храбрости предсједника Отовића и одборника да се озбиљно позабаве овим питањем, наведено је у саопштењу.

НВО Еколошко друштво Боке Которске ће, како поручују, обавијестити еколошког инспектора о овом проблему, са анализом стања, али и јавног тужиоца.

1 COMMENT

  1. Jel to gospođa koja je bila 6 godina odgovorna u Vodovodu i isto smrdilo, a prije toga odgovorna u Vodacomu nama nešto govori umjesto da i ona odgovara za nepočinstva prema građanima?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here