Баковић: Привилегија је примити Антићеву награду

У оквиру манифестације „Антићеви дани“, синоћ је у Кући нобеловца Ива Андрића уприличено књижевно вече Благоја Баковића, добитиника награде „Мирослав Антић 2023“ за књигу пјесама „Није то моја вода“.

Према ријечима књижевника Баковића, привилегија је из руку Мике Антића примити три награде када сте млад пјесник.

-Не могу да се отмем утиску да ме је он пратио и касније, из неких чаробних висина о којима је пјевао и одакле све посматра, чак и овај разговор. Имам осјећај да је за награде казао „дајте их Благоју, то је онај пјесник што сам га одвојио још онда“. Хвала Мики Антићу што нас награђује својим бесмртним именом једном годишње. Морам споменути да је књига „Није то моја вода“ добила и награду Марко Миљанов у Медуну у Црној Гори, у мају ове године, наводи Баковић.

Књига пјесама „Није то моја вода“ говори о себичности човјека који је навикао да „почовјечи“ природу, поглед на свијет и да је потчини себи, објашњава Баковић.

-Није то моја вода, то су само јазови, ја само наврћем ту воду за неке моје потрепштине, служи ми само да угасим жеђ док сам овдје, а послије ће та вода да остане неком другом да гаси жеђ, а неће бити ни његова него опет онога што ће да дође. Дакле, то заиста није наша вода, наша је служба тој води, рекао је он.

Нема љепшег мјеста од Андрићеве куће за представљање живота и дјела нашег великог пјесника Мирослава Мике Антића, истиче Баковић.

– Мика није конректно овдје имао кућу, али чињеница да је имао Андрић, да су овдје стварали Стеван Раичковић, Михаило Лалић, Бранко Ћопић и многи велики пјесници, сликари, говори да је ово један духовни простор, казао је он.

Последње вечери манифестације „Антићеви дани“ биће уприличено програм под називом „Његошев поглед с Ловћења”. Предавање ће од 19:00 сати у Његошевој школи одржати Срђан Граовац.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here