Доклестић: Инспектори нису негирали извјештај НВО Еколошко друштво Боке

Предсједница Еколошког друштва Боке Которске, Оливера Доклестић, која је недавно указала на проблем рада постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама током љета, у саопштењу упућеном медијима, тврди да еколошки и инспектор за воде нису негирали извјештај ове НВО.

-Након извјештаја НВО Еколошко друштво Боке Которске, који је поднијет Тужилаштву, Управи за инспекцијске послове Црне Горе, предсједнику општине, предсједнику Скупштине и свим одборничким клубовима у Општини Херцег Нови, о разлозима за појачан интензиван смрад од колектора канализације, пумпних станица и ППОВ-а у Мељинама, а што се осјећало у Мељинама, Немилој, Савини и до Старог града, (главна тема у предсезони и током цијелог љета, што је било и разлог одласка многих туриста управо из Мељина), 21. новембра су стигли инспектор за воде и еколошки инспектор, на ППОВ у Мељинама. Састанку су присуствовали директор „Водовод и канализација“, Б. Лучић са сарадницима. Извјештај Еколошког друштва Боке Которске ни у једном дијелу није негиран. Састанак је трајао два сата а директор ВИК-а је имао само један одговор: пумпе нису радиле, јер су биле покварене и урађен је бајпас и канализација спроведена у море ради радова на ППОВ-у и пражњења танкова. Одговор смјешан и за лаике, наводи Доклестић.

Подсјећа да су  од 15. априла до 15. јуна „одлуком директора ВИК-а угашене из рада пумпе на главној пумпној станици „Мељине – Кружни ток“ (које иначе препумпавају цијелу канализације од Игала преко Херцег Новог и од Бијеле до Мељина)“.

-Тада је у та два мјесеца директно у море, без пречишћавања истекло неких 420.000 m3 канализације. Морске струјнице имају правац од Зеленике, Мељина, Савине ка Херцег  Новом, и негдје испред Форте маре скрећу ка излазу из залива ка отвореном мору. Шта се све, у том двомјесечном периоду, нашло у мору, и шта се исталожило на дну, можемо само да претпоставимо. Прави разлог за искључење пумпи из рада је уштеда на потрошњи електричне енергије од око 40.000 €, да би директор ВИК-а могао да се похвали позитивним шестомјесечним пословањем. Са сигурношћу знамо да су у том периоду три пумпе (свака снаге по 90 кW) биле исправне и могле да обављају функцију препумпавања. Макар да је једна радила потискивала би дневне количине ка ППОВ- довољне да ППОВ може да обавља функцију, а што би значило мању емисију супстанци које шире тешки задах, који је у период високих температуре ваздуха, био

још несноснији, наводи Доклестић.

Како објашњава, инспектор за воде је 27.новембра  Еколошком друштву доставио обавјештење – извјештај по којем је без сумње јасна одговорност „Водовод и канализација“ у овом еколошком инциденту без преседана.

-Иако је обавјештење инспекторово конципирано релативно благо, више упозоравајуће, оно има велику тежину јер не оспорава нити једну чињеницу коју је претходно изнијело Еколошко друштво. Даљи поступак ће водити тужилаштво, закључује Доклестић.

 

Предсједник

НВО Еколошко друштво Боке

Оливера Доклестић

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here