Додјељене награде на конкурсу „Вуко Велаш”: Ћирилица је културолошки и национални идентитет

Побједницима Литерарног конкурса „Вуко Велаш”, који је организовала НВО Српски соко у галерији Фреска на Белависти уручене су награде. За освојено прво мјесто награда је износила 150 еура, друго 100, треће 50, а награђен је и најљепши рукопис са 100 еура. Побједници су награђени и књигом професора Вука Велаша „Карневалски бијесови“.

Ученици су писали на теме вјерских празника или неког догађаја из приватног живота.

Уз честитке најбољима на конкурсу, као и њиховим родитељима, Веселин Матовић, из Актива српског језика са катедре у Никшићу, поручио је ђацима да његовање ћирилице, као писма али и одреднице идентитета треба да буде један од најважнијих животних циљева.

Веселин Матовић, професор српског језика и књижевности

– Као што имате име и презиме, по којима се распознајете, то је ваш лични идентитет, тако је ћирилица ваш културолошки и истовремено национални идентитет. Ви сте данас окружени латиничним писмом, на сваком мјесту и у свакој прилици, добрим дијелом то је условљено политичко-идеолошким разлозима, али највише последица је то ширих дешавања. То не значи да треба да је заборавите, јер и она припада вашој култури – казао је он.

Небојша Рашо из НВО Српски соко прича да је план да се у будућности додјела признања организује у Његошевој школи на Топлој.

Небојша Рашо, НВО Српски соко

– То је школа Јосипа Троповића, који је обновио њен рад. На тај начин би повезали иницијативу професора Вука Велаша, да Школски центар носи име Јосипа Троповића, јер у нашем граду немамо ништа везано за њега, ипак је он историјски значајна личност, а био је и учитељ многих Новљана – навео је Рашо.

Најбољи на конкурусу био је ученик IX₂ ОШ „Дашо Павичић“, Лука Марковић, који за РТХН открива да учествује други пут, а већ има освојену трећу. На конкурс га је, како је казао, пријавила наставница Дијана Грбић.

Лука Марковић, ученик

– Писао сам о другу који сада живи у другој држави, ријетко га виђам. Тема ми је одговарала и пробудила жељу да га поново видим – прича Марковић.

Ученица VI₅ ОШ „Дашо Павичић“ Милана Добриловић такође је освојила прву награду, а писала је о својој крсној слави.

Милана Добриловић, ученица

– Волим да славим своју крсну славу. То ме радује и јако сам срећна кад долазе гости. Препоручила бих свима да се одазову на конкурс, а надам се да ће наредне године бити више дјеце – наводи она.

Прву награду освојио је и ученику VIIIа ОШ „Илија Кишић“, Божидар Сикимић.

Божидар Сикимић, ученик

– Писао сам на тему „Моја крсна слава”, зато што ме за њу веже највише лијепих сјећања. То је традиција коју треда да одржимо. Поносан сам што славим Јовандан – поручио је он.

За освојено друго мјесто награда је уручена ученици VIIв ОШ „Илија Кишић“ Весни Вучуровић, а за треће: ученици VII₃ „Дашо Павичић“ Лизавети Копаратјук, ученици VIII₄ ОШ „Дашо Павичић“ Ани Старчевић, ученици IX₂ ОШ „Дашо Павичић“ Андреи Вучетић, ученику VIII₄ ОШ „Милан Вуковић“ Луки Ђокићу, ученику IX₄ ОШ „Милан Вуковић“ Стефану Анђелићу и ученику IXб ОШ „Илија Кишић“ Милошу Богдановићу.

За најљепши рукопис награђена је ученица VIII₂ ОШ „Дашо Павичић“ Јелена Костић.

Средства за награде обезбједили су Општина Херцег Нови, локална Туристичка организација и Никша Гојковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here