ДОБРО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА ЗА ВАКЦИНУ ПРОТИВ ГРИПА

Од средине новембра, када је вакцинација против сезонског грипа почела, у херцегновском Дому здравља вакцинисано је 869 грађана. Ова здравствена установа располаже довољном количином вакцина против грипа, казала је за РТХН др Слађана Зградић, епидемиолог.

Сходно претходном искуству, тражено је 1 600 доза вакцина, објашњава др Зградић.

-То је стандардна количина коју требујемо сваке године. За сада је стигло 1 400 доза, а испорука је на недељном нивоу, тако да очекујемо да стигне још, казала је др Зградић.

Истиче да је одзив грађана добар, а термин за вакцинацију није потребно заказивати.

-То су углавном људи који имају искуства са овом вакцином и примају је сваке године. До сада смо дали 869 доза вакцина. Око 70% вакцинисаних су грађани старији од 65 година. Термин за вакцинацију није потребно заказивати, грађани се јаве свом изабраном љекару и ту примају вакцину, казала је др Зградић.

И ове године, вакцина је са Пастеровог института која је провјерена и са њом имају искуства.

-Ради се о четворовалентној вакцини (vaxigrip tetra) која је ефикасна и до 90% код младих, здравих људи, а код старијих је нешто нижи проценат, али у сваком случају очекујемо добру заштиту од неке клинички испољене болести и хоспитализације. Вакцина је провјерена и имамо искуства са њом, казала је др Зградић.

Вакцинација против сезонског грипа се спроводи код лица која имају неке хроничне болести или су старији од 65 година, али др Зградић упозорава и да особе које су алергичне на јаје или неку компоненту вакцине, не смију да се вакцинишу.

-Када је ријеч о хроничним обољењима, прије свега се мисли на болести плућа, кардиоваскуларног система, метаболичке болести као што је дијабетес, бубрежна дисфункција или поремећај имунитета. Вакцинишемо и сва лица старија од 65 година, препоручује се лицима која су у неком од колективних смјештаја, стационарима, као и здравственим радницима који су у сталном контакту са болесницима. И труднице и гојазне особе су под високим ризиком за развијање озбиљне клиничке слике када је ријеч о грипу, па се савјетује вакцинација. Важно је нагласити да особе које су алергичне на јаје или на неку компоненту вакцине, не би требало да је приме. Не даје се ни млађима од 6 мјесеци, као ни особама које имају тренутно неко акутно обољење, до оздрављења, објаснила је др Зградић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here