Добра динамика израде документа „Процјена способности управљања ризицима“

Foto: PR Centar

Израда документа „Процјена способности управљања ризицима Црне Горе“, која тече планираном динамиком, довешће до подизања свијести код доносиоца одлука, не само на државном, него и на локалном нивоу. То је оцијењено на састанку радне групе за израду документа „Процјена способности управљања ризицима Црне Горе“, који је организовао Директорат за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова (МУП), а преноси ПР Центар.

В.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање, Миодраг Бешовић, најавио је да ће крајем септембра бити одржан консолидациони састанак у Петровцу, у оквиру којег ће бити направљен пресијек стања и виђења шта је урађено када је у питању израда наведеног документа.

-На том састанку ће присуствовати представници Канцеларије Уједињених нација за смањење ризика од катастрофа, наши партнери из Европске комисије, као и представници Јапанске агенције за међународну сарадњу. То нам даје додатну мотивацију да овај документ израдимо на квалитетан начин“, навео је Бешовић.

Координатор пројекта ,,Процјена способности управљања ризицима Црне Горе”, мр Љубан Тмушић, оцијенио је да је динамика израде документа врло добра.

-Идемо добром динамиком, која нам иде сасвим на руку. Радимо, добра је кохезија и функционише све како треба“, рекао је Тмушић.

Савјетница у Директорату за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова, Слађана Живковић, која је један од координатора групе за климатске промјене, подсјетила је да је била на истој позицији и у претходном пројекту кад се радила процјена ризика.

-У оквиру тог пројекта, израдили смо сценарије у односу на утицај климатских промјена које се тичу олујно-временских непогода, суша и снијежних падавина. Сада је наш главни задатак да урадимо процјену капацитета у односу на препознате ризике и да објединимо аспект климатских промјена и смањења ризика од катастрофа“, навела је Живковић.

Начелница подручне јединице Херцег Нови у Директорату за заштиту и спашавање, Лидија Петроне Колар, која је један од координатора групе за геолошке ризике, појаснила је да су дио те групе земљотреси, клизишта и одрони.

-Кад је у питању израда овог документа, за сада смо одговорили на 51 питање. Било је ту дилема, али смо успјели да свака чланица групе да своју оцјену, па ћемо на крају да сумирамо и да дамо коначну оцјену за свако питање“, навела је Петроне Колар.

Истакла је да се нада да ће израда документа довести до подизања свијести код доносиоца одлука, не само на државном, него и на локалном нивоу.

Европска комисија – Генерални директорат за цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи (DG ECHO) кроз позив за „Појединачне грантове државама за управљање ризицима од катастрофа (Track 1)“ одобрила је за финансирање пројекта „Израда процјена способности за управљања ризицима од катастрофа Црне Горе“. Пројекат је почео 1. априла и планирано је да траје до 1. октобра  наредне године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here