ДО КРАЈА ГОДИНЕ ТЕНДЕР ЗА ДОДЈЕЛУ КОНЦЕСИЈЕ ЗА ТРАЈЕКТНУ ЛИНИЈУ КАМЕНАРИ -ЛЕПЕТАНЕ

Министарство капиталних инвестиција припрема документацију за концесиони уговор за трајектну линију Каменари-Лепетане.  Тиме би се увео ред у пословање једине трајектне линије у земљи, којом од 2004. газдује “Поморски саобраћај”, а која је до сада Морском добру плаћала само закуп дијела обале. Драшко Лончар из МИК-а је потврдио за Нову М да је у току припрема тендера и очекивања су да ће бити расписан до краја ове године.

Подсјећамо и да је министар капиталних инвестиција Младен Бојанић, одговарајући на питање посланице Данијеле Ђуровић у марту ове године у Скупштини Црне Горе казао да ће тендер за додјелу концесије бити завршен до краја ове године.

Ђуровић  је тада питала министра Бојанића у каквом правном статусу послује предузеће АД Поморски саобраћај које обавља услуге јавног превоза путника, возила и терета,  на основу којих концесија и уговора за обављање јавног превоза као и концесије уговора за коришћење оперативне обале која је у власништву државе. Министра Бојанића је питала такође и да ли сматра да ово правно лице има монополски положај по питању обављања јавног превоза на јединој трајектној линији у Црној Гори, Каменари – Лепетане.

Подсјетила да је још 2003. године је тада државно предузеће Поморски саобраћај склопило уговор са ЈП Морско добро за коришћење обале на период од 15 година.

-Годину касније, браћа Бан за које се зна да су у кумовским везама са садашњим предсједником државе, а у периоду потписивања уговора предсједником Владе, одлуком Савјета за приватизацију купују на берзи ово државно предузеће које је до тада било у већинском власништву Фонда ПИО. Тадашњим уговором Поморском саобраћају је дата гаранција да ће имати монополски положај осам година. Истекао је 2011. и од тада држава није омогућила услове да се било који други оператер по питању трајекта појави у ЦГ. Основни уговор по питању закупа морског добра је истекао 31. 12. 2018. године и тада је Влада дала зелено свијетло ЈП Морском добру да распише јавни позив за прикупљање понуда за закуп морског добра у Лепетанима и Каменарима са обавезом изградње новог пристаништа у Каменарима. Овај тендер није реализован већ је седам мјесеци касније, такође закључком Владе, дата је сагласност на анекс основног уговора којим се продужава право закупа и уједно и обављање јавног превоза до додјеле концесије за обављање јавног превоза -рекла је тада Ђуровић.

6 COMMENTS

    • Zašto opštine Kotor, koliko znam pristani su na teritorijima opština Herceg Novi i Tivat?
      Ako neko sa sigurnošću zna da nije tačno, molim argumentovan odgovor.

  1. A buka? A zagađenje mora i vazduha? Generalno eko standardi? Nekontrolisano ispuštanje sadržaja toaleta pranje palube toksicnim sredstvima i spiranje u more… Mnogo je toga. Obavezno u tu priču uključiti mještane Lepetana i Kamenara, oni trpe i finansijsku i zdravstvenu štetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here