Ђекић: Херцегновски Дом здравља унапређује систем здравствене заштите

Дом здравља Херцег Нови

У Дому здравља Херцег Нови у посљедњем периоду били су ангажовани на обнављању средстава за рад љекара. Набављена је медицинска опрема, за коју су издвојена већа средства. Дом здравља је солвентан. Поред свих набавки и трошкова позитивно послују, на рачуну имају око 280 000 еура, казао је, између осталог, гостујући у Новском јутру директор Дома здравља Херцег Нови Алекса Ђекић:

– Оно што бих истакао је набавка апарата 4Д за  гинекологију, чију испоруку очекујемо ових дана. Ми смо темпирали испоруку тога апарата, у моменту када почиње са радом други гинеколог, докторица Џакула која се враћа са специјализације, најавио је Ђекић.

Он коментарише и комплетну ситуацију око пружања здравствене заштите у Херцег Новом.

– Пружање здравствене  његе у Херцег Новом је специфично и због ситуације каква је била у Институту Др Симо Милошевић и Болници Мељине. Комплетна здравствена  заштита грађана  у том периоду, спадала је на здравствену зашититу коју пружа Дом здравља Херцег Нови, на примарном нивоу. Ту смо ми законски ограничени, јер у одређеним сегментима не можемо да функционишемо на начин који би требало, да   одговори свим здравственим потребама грађана Херцег Новог, оцјењује Ђекић.

Алекса Ђекић

Он објашњава и ситуацију у Одјељењу за хемодијализу Дома здравља:

– Тачно је да је по пријави групе Запослени у Дому здравља, одређених медицински радника, долазила инспекција. Врше се одређене пријаве и шаљу инспекције да обављају инспекцијски надзор за поједине сегменте рада у Дому здравља. Поспијешујем их да то раде што чешће, јер на тај начин нас охрабрују да унапредимо нашу услугу. Одјељење хемодијализе је систем који је наслијеђен. Мора да постоји систем реверзне осмозе, који пречишћава воду. Тај систем који је тренутно у Дому здравља је из Титовог доба. Сви домови здравља су кроз разне пројекте набавили брендиране системе за пречишћавање воде. Када набавите брендирани систем, истовремено имате овлашћене сервисере за тај систем. Људи који сервисирају сада реверзну осмозу су на боловању дуже од шест мјесеци. Индикативно је да је  у протеклом периоду, када сам упоређивао налазе нађено 9 000 бактерија у тим системима и нико није реаговао. А сада је пронађено 300 бактерија које нико не може да идентифије. Ми смо обезбиједили лице које ће доћи из Београда и систем реверзне осмозе ће се пречистити у суботу. До тада ће обуставити пријем пацијената у мјери колико је потребно. Ми једноставно законска рјешења које донесе инспекцијски орган  смо дужни да поштујемо. Видите, Дом здравља је у овој години посјетило преко 160 инспекција. Да ли је иједну здравствену установу оволико инспекција посјетило, запитао се он.

Према његовим ријечима први пут су урадили идејни пројекат за Одјељење хемодијализе:

-Намјера је да направимо комплетно одјељење гдје ћемо повећати капацитете кревета и омогућили холидеј услуге са квалитеном услугом за потребе пацијената Херцег Новог и шире. Ићи ћемо са комплетном адаптацијом у којој је урачнуато и набавка реверзне осмозе, која сама кошта око 80 000 еура, најавио је он.

Фотокопир апарат скраћује посао. У малој кутији која се налази преко пута копир апарата, је преко 1000 еура завршила као донација за малишане Дјечијег дома Бијела.
-Грађани остављају прилог и захвалио би се свим који су донирали. Ми смо се одлучили и за овај вид хуманитарних акција. Уручили смо донацију дјеци. Наставићемо ту акцију и на колегијуму ћемо утврдити коме су та средства најпотребнија, поручио је Ђекић.

У претходном периоду  било је тешко организовати рад у Дому здравља, када је од 133 запослена њих 50 било на боловању, подсјећа Ђекић и додаје да систем сада добро функционише:

-Требало је направити систем да функционише и морали смо да прибјегнемо одређеним мјерама да наши грађани и у Игалу и Бијелој имају здравствену заштиту.

Имамо апсолутно коректан однос са нашим љекарима. Систем функционише, на задовољство грађана. Имамо новитета, као што је инфо пункт, који је уведен у систем рада, јер је по мени, била грешка, с обзиром да је медицински кадар био затрпан обавезом јављања на телефон. Одузимало им је вријеме које би могли да посвете пацијентима. Посебно средњи медицински кадар није радио што треба да ради. Ми смо то препознали и ријешили на задовољство свих грађана.
Апелујем на грађане да имају у виду да изабрани љекари имају јако пуно пацијената. Љекарски кадар је свугдје дефицитаран. Молио бих да грађани користе што више наше апликације и могућност е-заказивања, чиме ће олакшати љекарима и себи. Када пацијенти буду  имали навику да заказују код свог изабраног љекара, онда нећемо имати више проблем стварања гужви, сматра Ђекић.

Пацијенте ће ускоро обавијестити када ће и у којој смјени ординирати замјенски љекар. Надају се да ће у скорој будућности добити још младих љекара.

– Ту  очекујем сарадњу са одговарајућим локалним институцијама како би као Дом здравља имали увид о младима из нашег града, који студирају медицину, казао је Ђекић.

У оквиру  Дома здравља на располагању је хируршка амбуланта, интерниста, кардиолог, офтамолог и консултант ортопед др Оливера Адровић из Рисанске болнице. Обезбијеђен је и долазак једном мјесечно конзилијума љекара из Подгорице. Имају два пулмолога, а очекују да ће ускоро добити и дерматолога.

Недавно је расписан и тендер за комплетну адаптацију Амбуланте у Бијелој. Кренули су и у замјену свих клупа у самој згради Дома здравља и осталог мобилијара.

– Сматрам да је здравствена заштита на пуном већем нивоу, него што је раније била. Поред свих набавки на рачуну Дома здравља је 280 000 еура, што говори о солвентности ове установе.

Ове године сами смо организовали туристичке амбаланте, до почетка сезоне смо прикупили средства, којим смо финансирали њихов рад и успјели да љекарима омогућимо добит за услуге.

У сарадњи са Министарством здравља добили смо и сагласност за отварање амбуланте на Луштици. Обезбијеђена су средства, које је Дом здравља приходовао заслугом свих запослених, навео је Ђекић уз напомену да се тренутно тражи адекватан простор за отварање амбуланте на Луштици.

2 COMMENTS

  1. Bilo bi dobro da nas Dom zdravlja radi dobro.
    Ali zakazani za sjutra kod pulmologa, mogu doći na pregled sledećeg četvrtka.

    Dakle do daljnjeg nemamo pulmologa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here