Ђаци путници прекинули бојкот наставе, начелно договорено рјешење проблема

Ученици I разреда образовног смјера  – електротехничар за развој мобилних и веб апликација у СМШ „Младост“ прекинули су бојкот наставе. Они три дана нису долазили у школу незадовољни организацијом смјена, односно одлуком да наставу похађају у послијеподневној смјени. С обзиром на то да је већина ђака путника, од којих је пет из Херцег Новог, немају организован превоз до Тивта.

На састанка Школског одбора који је одржан јуче у проширеном саставу, договорено је да ученици од данас крену редовно на наставу, а до 1. октобра, завршетка адаптације просторија и набавке лаптопова, настава ће им почињати у 11 сати, потврдила је за РТХН директорица школе Марија Чучковић Вујновић.

– Ученици ће до 1. октобра ићи по распореду који су добили на почетку школске године и настава ће им почињати у 11:00 сати и трајати најдуже до 17:00 сати када завршава седми час, али биће дана и да раније завршавају јер немају сваки дан толико часова. Општина ће нам уступити просторију у старој згради Општине и адаптирати једну просторију у нашој школи која је више за припрему него што је учионица. Имамо обећања из Министарства да ће нам набавити 30 лаптопова и на тај начин би се заокружила прича за ову школску годину. Надамо се да ћемо тада уклопити да нам и ово одјељење иде у јутарњу смјену, појаснила је директориџа Чучковић Вујновић.

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић казао је су  у локалној управи спремни да помогну, те да сматра да је ријеч о организационом проблему школе чије руководство мора да организује смјенски рад.

– Колико сам разумио из изјава родитеља, проблем је у томе што они желе да те смјене буду равноправно распопрађене и на тај начин би се постигао договор и са превозником. Оно што је Oпштина могла да уради јесте да понуди простор у којем би могао да се одвија дио наставног процеса  међутим  недефинисано је како би се настава одвијала  ван школског објекта. У име локалне управе стојим иза тог обећања и сигурно ћемо изаћи у сусрет. Ми смо иначе у сарадњи са компанијом Луштица Беј опремили кабинете за програмирање прошле године и набављено је 25 лаптоп рачунара и не бјежимо од својих обавеза. Међутим, оно што је битно је да се у школи равномјерно распореде наставне групе јер нико ми не може објаснити да ако се може организовати смјенски рад у ОШ „Драго Миловић“ са  1.800 ђака, како не може у СМШ „Младост“ са  570 ђака, казао је предсједник Комненовић.

Фото: предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић

Појашњава да је проблем са образовном инфраструктуром у Тивту алармантан те да се Општина већ дуже вријеме бори да добије нову школу, казао је Комненовић.

– Са тим је упознато Министасртво просвете већ двије године, када је бивша министарка Весна Братић обишла све објекте. Упознат је и нови министар Војновић са ситуацијом  да Тиват нема довољно школских објеката  и простора за одвијање наставе. Основна школа „Драго Миловић“ има сада већ преко 1.800 ученика, а СМШ „Младост“ близу 600 ученика и заиста се боримо грчевито да се гради нови школски објекат. У преговорима смо са Министарством уређења простора да се у ДСЛ Жупа одреди мјесто за нову школу која би имала капацитет око 600 ђака и мислим да би на тај начин доста проблема било ријешено, казао је предсједник Комненовић.

Најавио је за сутра састанак са руководством СМШ „Младост“ и ОШ „Драго Миловић“ како би превазишли актуелне проблеме недостатка простора.

Из Министарства просвјете очекујемо одговоре на питања која је упутила редакција РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here