Десет наслова у такмичарској селекцији играног филма на Филмском фестивалу

Такмичарска селекција дугометражног играног филма ове године обухвата девет наслова, ексклузивних црногорских премијера, а многи долазе послије изузетних успјеха на фестивалима широм свијета, саопштавају из ЈУК Херцег фест.

У саопштењу које потписује селекторка Јелена Мишељић, истанчаним и различитим сензибилитетима, ови филмови се на особен и естетски надахњујући начин дотичу пропитивања теме личне и заједничке прошлости, те њеног утицаја на обликовање идентитета. Та преплитања између онога шта јесмо, шта представљамо и чему тежимо на јединствен начин се огледају у насловима који се такмиче за овогодишњу Златну мимозу.

Јелена Мишељић, селекторка Играног дугометражног филма 36. Филмског фестивала Херцег Нови

Протагонисткиње филмова „Сирин“ Сенада Шахмановића и „Трагови“ Дубравке Турић, у прожимању професионалних и интимних свијетова суочене су са прошлошћу, губитком и сјећањима. Јунакиња Асја у филму „Најсрећнији човјек на свијету“ Теоне Стругар Митевске се, у бијегу од прошлости, случајно и непосредно суочава за траумом. Пут самооткривања испитују и Душан Зорић и Матија Глушчевић у филму „Да ли сте видјели ову жену“, једном интензивном аудиовизуелном искуству бијега „из сопствене коже“. Тинејџерка Иман у филму „Екскурзија“ Уне Гуњак бира изазов који добија много веће, али и бесмисленије, реперкусије, тиме указујући на комплексне механизме по којима прећутно „истину и изазов“ игра једна цијела заједница. У филму „Lost country“ Владимира Перишића питање неприпадања се градира до тачке кључања, а запостављени тинејџерски ангст аутор третира саосјећајно и њежно. Слично томе, „Сигурно мјесто“ Јураја Леротића је снажан филм о губитку, гдје тишина и специфичан филмски међупростор имају највише да кажу о изузетно сложеној личној и породичној трагедији. Филм Горана Куленовића „Смрт дјевојчице са жигицама“, настао према роману Зорана Ферића, је оточки кримић у којем један случај покреће откривање свих тајни које крије једна мала медитеранска средина, а нови филм Милча Манчевског „Кајмак“ на сличну тему говори у еротској драмедији о љубавним троугловима у различитим и сукобљеним социјалним миљеима Балкана.

– Сагледавајући селекцију у цјелини, примјећује се једна одређена тенденција филма који позива на размишљање о односу адаптивног и неприлагођеног идентитета. Свако прилагођавање, у контексту ових ауторки и аутора, доводи до пуцања већ порозних баријера територија личног и друштвеног бића, гдје разум, којим научено трасирамо свој пут, постаје исувише ограничавајући. На тај начин, у сржи протагониста и протагонисткиња чије приче пратимо је управо побуна против првенства колективног „разума“ и борба за нову осјећајност – поручила је Мишељић.

Селекција дугометражног играног филма канли кула
22.08. Свечано отварање Фестивала
Сирин / Ме, Хр, Ба, Ко, Ал, Фр / 2023 / 86′ / Сенад Шахмановић

23.08. Најсрећнији човјек на свијету / The happiest man in the world / Мк, Ба, Бе, Хр, Дк, Сл / 2022 / 95′ / Теона Стругар Митевска
Трагови / Traces / Хр, Лт, Рс / 2022 / 98’ / Дубравка Турић

24.08. Сигурно мјесто / Safe place / Хр / 2022 / 102′ / Јурај Лероти

25.08. Смрт дјевојчице са жигицама / ДDeath of the little match girl / Хр, Ме, Ба / 2023 / 114′ / Горан Куленовић

26.08. Екскурзија / Еxcursion / Ба, Хр, Рс, Фр, Но, Qа / 2023 / 93’ / Уна Гуњак
Кајмак / Каyмак / Мк, Дк, Нл, Хр / 2022 / 106’ / Милцхо Манцхевски

27.08. Lost country / Рс, Фр, Хр, Лу, Qа / 2023 / 98’ / Владимир Перишић
Да ли сте видјели ову жену? / Have you seen this woman? / Рс, Хр / 2022 / 79’ / Душан Зорић, Матија Глушчевић

28.08. Свечано затварање Фестивала

Овогодишње, 36. издање Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала биће одржано од 22. до 28. августа, под слоганом „Све боје филма“.

О побједницима на Канли Кули одлучиваће жири у саставу: глумица Јелисавета Сека Саблић, списатељица Румена Бужаровска, редитељ Душан Касалица, драмски писац Ђорђе Милосављевић и редитељ Андрија Мардешић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here