Деблокиран рачун Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре

Боривоје Ђекић, адвокат

Рачун Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре, који је блокирала турска фирма Ћелтикћоглу,  данас је деблокиран, потврдио је за РТХН правни заступник Друштва, адвокат Боривоје Ђекић.

Он подсјећа да је рачун био блокиран по пресуди Привредног суда Црне Горе на основу тужбе турске компаније која је искористила чињеницу да није правно поништен документ о плаћању „једне ситуације“  који је у међувремену промијењен на мањи износ од претходног.

-Менаџмент друштва је крајем 2021. године потписао тзв. извод отворених ставки на износ од око 934 000 еура да би у међувремену тај износ био смањен на око 798 000 еура. Грешком, претходни документ није стављен правно ван снаге. Турци су искористили ту ситуацију, тужили и добили пресуду. Привредни суд је донио одлуку да је Друштво дужно уплатити разлику од око 136 000 еура са цјелокупном законском затезном каматом на пуни износ иако је Друштво уплатило 798 000 еура и припадајућу камату, објаснио је Ђекић.

Ђекић наводи да су упутили два захтјева, један Привредном суду, други извршитељу.

-Упутили смо захтјев јавном извршитељу да се прекине поступак за плаћени износ од 51 000 еура законске камате као припадајућег дијела од 798 000 еура док је износ од 135 000 еура у међувремену плаћен. Жиро рачун је данас деблокиран. Остало је неосновано наплаћено потраживање и у току је поступак пред Привредним судом гдје смо тражили измјену њихове одлуке а од  јавног извршитеља смо тражили да се прекине поступак за спорни износ плаћене камате, за шта имамо доказ.

Ђекић каже да Друштво припрема тужбу против Ћелтикћоглуа пред домаћим правосуђем за поврат неосновано плаћених средстава али и за накнаду штете због нестручно и неквалитетно обављених радова током изградње колектора.

-Постоји могућност,  јер је ријеч о таквом уговору, и да се наши судови прогласе ненадлежним и у том случају ћемо се обратити адвокатској кацеларији из Београда да покрене арбитражни поступак а ми ћемо пред домаћим судовима наставити поступак за неосновано наплаћена средства, објаснио је Ђекић.

Подсјећамо, изградња колектора у херцегновској општини почела је 2012. године. Радове, које су пратили бројни проблеми а чији завршетак касни пуну деценију,  је изводила турска фирма Ћелтикћоглу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here