Данас је Крстовдан, пливање за Часни Крст у петак на Богојављење

Православни вјерници обиљежавају данас Крстовдан уочи великог хришћанског празника Богојављења, у спомен на Јована Крститеља, који је крстио Исуса Христа у ријеци Јордан. На Богојављење се  у храмовима  обавља и чин великог освећења воде.

Празником крштења Исуса Христа  почела је његова мисија хришћанске проповиједи. Према предању  док је Христос излазио из воде на њега су се, у облику голуба, спустио Дух Свети, при чему се чуо глас Божији. Након богослужења свештеници исти обред обављају и на оближњим ријекама и у мору. Кроз Исуса Христа, Бог је постао један од нас, подсјетио је, гостујући у емисији Новско јутро, ђакон Ненад Ковач:

Ђакон Ненад Ковач

– Богојављење је уствари, улазак Христов у овај свијет, рођење Богомладенца, дјетета Божијег, Спаситеља Господа Исуса Христа, а онда и јављање Тројичнога Бога, јер наш Бог јесте Света Тројица.Син Божији је један од три личности божанске Отац, Син и Свети Дух.  Син се родио, Отац се јавио са неба, свједочећи гласом: Ово је Син мој љубљени. Дух Свети је сишао са неба, у виду голуба, управо, када је Исус навршио године када ће он кренути у своју проповијед, објашњава Ковач.

Јован Претеча крстио је Исуса у ријеци Јордан.

– Управо то је радост и тематика овог празника, тим прије што се на Богојављење јавио цјелокупно Бог у смислу све три личности, знамења Оца са неба, када се он крстио, чуо се глас Очев: Ово је Син мој љубљени, који је по вољи мојој, њега послушајте! То су посвједочили сви који су ту били у близини. Христос је крштен у Јордану и од његовог времена почиње крштење водом и духом, када је Дух Свети у виду голуба сишао на њега. Отац са неба, Син у Јордану и Дух Свети су Света Тројица, коју исповиједамо. Управо је то Богојављење јер се цјелокупан Бог јави. Отац, Син и Дух Свети, један Бог а три личности, поручио је Ковач.

На Богојављење вјерници се поздрављају: Бог се јави, Ваистину се јави!

Обичај је везан за вјеровање у љековитост и чудотворност те воде. Данас су служене Свете литургијe. Празничне вечерње службе у храму Св. Спаса на Топлој је у 17:00, а у цркви Св. Архангела Михаила на Белависти  у 18:00 часова.

Сутра, на Богојављење Свете литургије биће служене у црквама Св. Спаса на Топлој  и Св. Архангела Михаила на Белависти у 9:00 сати. У наставку ће бити уприличено освећење воде, а потом свечана литија од цркве Св. Архангела Михаила до Шквера, гдје ће бити организовано освећење мора и традиционално пливање за Часни Крст у 11:00 сати.

Из Црквене општине Топаљско – Херцегновске позивају заинтересоване за учешће у пливању, да се благовремено пријаве парохијским свештеницима у црквама Св. Спаса на Топлој и Св. Архангела Михаила на Белависти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here