ДАНАС ЈЕ 23 ГОДИНЕ ОД ПОЧЕТКА НАТО БОМБАРДОВАЊА НА СРЈ

На данашњи дан прије 23 године почело је  НАТО бомбардовање на тадашњу Савезну Републику Југославију, које је трајало 78 дана.  Према незваничним подацима погинуло је око 2.500 цивила,  око 1.000 полицајаца и војника, а повријеђено је преко 12.500 особа. Коначан број жртава није до данас утврђен. У Црној Гори те 1999. страдало је седам особа – шест грађана Црне Горе у Мурину и један држављанин Србије у касарни Даниловград.

У нападу који је почео  без одобрења Савјета безбједности УН  је учестсвовало 19 земаља свијета, а на мети су били војни и цивилни циљеви на територији Србије и Црне Горе.  Тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене и образовне установе, медијске куће и војни објекти.

На мети су 24. марта били касарна „Милован Шарановић“ у Даниловграду, војни аеродром у Голубовцима и радарско-комуникацијски објекат Ратне морнарице Војске Југославије на Обоснику у Боки Которској, Црни рт код Бара. Подручје Луштице бомбардовано је у три наврата, а на Рт Арза пале су бомбе обогаћене осиромашеним уранијумом.

Оливера Доклестић, предсједница НВО „Еколошко друштво Бока“ подсјећа да је Луштица бомбардована у 19 :45, 24. марта 1999. године а да је тај први ударац био бомбом тежине око 500 кг.

-Након тога наша општина је још два пута доживјела авионске нападе. Сљедећи пут је то било 29. маја, такође је дејствовано по Луштици са двије бомбе тежине по 400 килограма, а трећи пут је било 30. маја на локацији Арзе, дејствовањем са два авиона. Испаљени су пројектили са осиромашеним уранијумом, сваки пројектил је садржао неких 293 грама осиромашеног уранијума. Ово бомбардовање оставило је траг. Војска је истог тог дана знала чиме се дејствовало по Рту Арза на површини од неких 100 ари. Јединице АБХО су одмах изашле на лице мјеста, установљена је повећана радијација и стављене су маркације за заштиту локације али их је неко то скинуо тог љета. У јуну идуће године кренуло је испитивање стања Арзе а чишћење је почело у фебруару 2001. године које је трајало до априла. То је тада коштало неких 400 000 марака, подсјетила је Доклестић и навела да не можемо да знамо шта се дешавало и какве је све то посљедице имало на људско здравље, јер није било озбиљних медицинских студија о порасту малигнитета у Црној Гори.

Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, након чега је услиједило повлачење војске и полиције са подручја Косова и Метохије  и улазак међународних војних трупа.

У цркви Вазнесења Господњег данас у11 сати биће служен парастос за пострадале од НАТО бомбардовања. Организатори су Коло српских сестара и Српски соко Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here