Црни рекорд људских губитака у саобраћајним незгодама

Фото: Радио телевизија Херцег Нови

На црногорским путевима је током 2023. године живот директно изгубило 77 особа, чиме је постављен црни рекорд у односу на претходне године. Такође, за 11 мјесеци 2023. године (закључно са 30. новембром) догодиле су се и 6.052 саобраћајне незгоде у којима су тешко повријеђене 534 особе, а лакше је повређено 2.345, саопштено је из Управе полиције.

Подсјећања ради, на црногорским путевима у протеклих осам година погинуло је 476 лица, при чему 77 у 2023. години, 73 у 2022. години, 55 у 2021. години, 48 у 2020. години, 47 у 2019. години, 48 у 2018. години, 63 у 2017. години, и 65 у 2016. години.

Показује се да овај проблем захтијева ширу акцију, јер и поред појачаног присуства саобраћајне полиције на путним правцима, превентивних активности, појачаних контрола учесника у саобраћају, као и бројних апела, биљеже се опомињући подаци у сталном расту људских губитака на путевима.

Управа полиције указује на значај синергије свих сектора – безбједносног, саобраћајног, здравственог, образовног, невладиног и медијског – како би се развила другачија саобраћајна култура, али и оснажио систем који би компензовао људску рањивост и склоност грешкама.

Водећи узрок саобраћајних незгода са смртним посљедицама је неприлагођена брзина, а иза тога стоје различити утицаји коришћења алкохола и психо-активних супстанци, затим умор и стрес, али други разлози изостанка адекватне концентрације. Стога је пресудно важан напор различитих актера у правцу јачања свијести грађана о опасностима које носи неприлагођена и брза вожња, а како би дали допринос личној, али и безбједности других учесника у саобраћају.

Управа полиције поново апелује на грађане да возилом управљају савјесно и одговорно, један тренутак непажње или погрешне процјене сопствених способности у саобраћају може довести до трагичних посљедица. Такође, позивају све остале актере да заједно доприносимо разумијевању значаја поштовања саобраћајних правила, а самим тим да чувамо животе у саобраћају.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here