Чистоћа: Појачане активности на одвозу комуналног отпада

Запослени у предузећу Чистоћа Херцег Нови спремни су за главну туристичку сезону. У односу на овај период прошле године за петину су веће  количине комуналног отпада, који превозе на главну градску депонију на Ублима, казао је гостујући у емисији Новско јутро, вршилац дужности директора Чистоће Милован Бендераћ:

– Што се тиче прикупљања и одвоза комуналног отпада ми смо већ закорачили у туристичку сезону. У мају је прикупљено 1 650 тона отпада, што је за 22 одсто више, него у мају прошле  године. То је и показатељ да је, у односу на упоредни период, више гостију у Херцег Новом, оцијенио је Бендераћ.

Потписани су уговори са закупцима плажа, док је са Морским добром склопљен још у фебруару:

– Још увијек немамо прецизне податке о закупљеним плажама. У априлу и мају, уложили смо доста напора на чишћењу свих плажа, не само незакупљених. Организовали смо неколико акција чишћења, јер плаже су биле пуне не само комуналног већ зеленог отпада, мураве и другог смећа, казао је Бендераћ.

Оцјењује да са закупцима плажа и ЈП Морско добро имају добру сарадњу.

– Сви закупци склапају уговоре са Чистоћом за одвоз комуналног отпада са њихових плажа и објеката. У посљедње вријеме имамо и добру сарадњу са Морским добром. Уложили су одређена средства у претходном периоду. Поставили су нове клупе, канте за отпатке. То је само дио улагања, што је у поступку постављања,  у ланцу прикупљања, одвоза и одлагања комуналног отпада, навео је он.

Бендераћ подсјећа да су у предсезони уградили  20 полуподземних контејнера. На подручју Општине Херцег Нови до сада је постављено укупно 85 полуподземних контејнера, од чега  60 контејнера запремине пет кубика, а остали су  два и по кубика и мање запремине. У сарадњи са предузећем Водовод и канализација предузели су акцију чишћења и прања свих полуподземних и осталих контејнера.     

Упозорава да поједини грађани још увијек не одлажу отпад на адекватан начин. Не одвајају отпад на суву и мокру фракцију.  

– Због неадекватног одлагања отпада, долази до непријатних мириса из тих контејенера, због чега се обавља комплетно чишћење, дезинфекција и прање свих контејнерских мјеста, објашњава Бендераћ.

Одрадили су поправке на постојећим контејнерима од једног кубика и од пет од седам кубика за кабасти отпад. Набавили су 44 нова метална контејнера, од  једног  кубика  и два аброл контејнера од 32 кубика, за које је Чистоћа  издвојила преко 42 хиљаде еура.

У складу са програмом рада за туристичку сезону обављају редовно прање улица.  

– Најпроблематичнија зона за одржавње је зона Шквера, јер је најфреквентнији дио шеталишта. На том дијелу се налази и већи број дрвећа, међу којима највише магнолија са којих опада лишће и комуналци због тога, пет пута дневно чисте јавне површине. Набавићемо усисиваче, који ће имати двоструку функцију, у великим кесама се одлаже лишће, што је инвестиција од неколико хиљада еура, навео је Бендераћ.

У Чистоћи су, између осталог, купили Ман половни камион, који је потребан за одвоз кабастог отпада.

– На територији општине  пет камиона обавља одвоз кабастог отпада, који грађани без реда износе на јавне површине. Трудимо се да све то благовремено уклањамо, што и успијевамо, захваљујући радницима који су ангажовани на јавним површинама, закључио је Бендераћ.

Обављају перманентан одвоз што одговара количинама отпада, које  се свакодневно повећавају.

Одвоз комуналног отпада обављају у три смјене. У три часа почиње јутарња смјена, од подне међусмјена, док је послијеподневна смјена од 15 часова. Радници који су ангажовани на чишћењу  јавних површина раде у двије смјене према љетном режиму рада.

Настављена је сарадња са агенцијом из Апатина, која им обезбијеђује сезонску радну снагу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here