ЋИРОВИЋ: ПООШТРИТИ КАЗНЕНУ ПОЛИТИКУ

У општини Херцег Нови је у претходном периоду било активно десетак пожара већих размјера. Киша која је претходних дана изазвала бројне проблеме Новљанима, ишла је на руку ватрогасцима. Из херцегновске Службе заштите и спашавања апелују на грађане да поштују одлуку о комуналном реду.

Како је за РТХН казао командир службе заштите и спашавања Златко Ћировић, држава мора пооштрити законску регулативу, с обзиром на то да је узрок пожара углавном немарност појединаца. Штета коју несавјесни појединци наносе локалној заједници и држави је енормна, а са друге стране проблем представљају мале новчане казне које је прописала држава.

-Казна је 50 еура, ако се плати у року од 7 дана онда је 30. То је веома мала казна, у односу шта претрпи природа, наша техника, људство. Ми смо у протеклих неколико дана, само за гориво имали расход 1.500 еура, наводи Ћировић.

Додаје да казне морају бити ригорозније.

-У околини шума има доста објеката, људи су угрожени, затим животињски свијет. Систем заштите је комплексан и не зависи само од локалне управе, већ од комплетне државе, јер тим шумама углавном газдује држава. Према томе, мора држава, што би рекли наши стари, да „подметне леђа“ за овај дио посла, објашњава Ћировић.

Апелују на појединце, грађане, који имају потребу да очисте своја имања, то раде контролисано.

-Пракса је показала да се то ради у неконтролисаним условима. На више мјеста се запали ватра, појави се вјетар, долази до разбуктавања и пожар поприма веће размјере, закључио је Ћировић.

Казне за физичка лица која не поштују Одлуку о комуналном реду су од 50 до 150 еура, док су за правна лица од 150 до 500 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here