Четврто вече “Трга од ћирилице” у знаку старих богомољачких пјесама

У оквиру манифестације “Трг од ћирилице”, на дан када је наша Света црква прославила један од великих празника, дан када се Господ Исус Христос преобразио на гори Тавор, одржано је вече које је посвећено старим богомољачким пјесмама.

Сабраној публици, у порти Храма Св. Спаса на Топлој, мелодије ових пјесма, од којих је највећи број изашао управо из пера онога ко је најљепше стихове посветио Боки и манастиру Савини, Светог Николаја Жичког, представили су извођачи: Тањица Перовић,  појац у храму Рождества Христовог у Пироту и Сању Николић, вјероучитељицу из Крушевца, Милица Марковић и Настасија Беочанин, студенткиње Факултета музичке уметности у Београду, колегинице са одјсека за етно музикологију и етнокореологију, као и школа рецитовања “Св. Касија Цариградска” из Херцег Новог.

Публици је приближена историја богомољачког покрета, чија је крилатица да “не желе ништа друго осим онога што је желео Св. Сава, а то је познавање Јеванђеља и живота по њему, ради спасења душе.”

Уз предивну пјесму која се орила портом, завршено је четврто по реду вече “Трга од ћирилице”.

Вечерас, субота, 20. август, на Тргу од ћирилице биће уприличено представљање књиге Kосовско огледало. Говориће др Душан Kрцуновић , др Драго Перовић и свештеник Мирко Вукотић. Почетак програма је у 20:30.

У наставку на Тргу Херцег Стјепана (Белависти) биће уприличено пјесничко вече „Плетеније словес“ аутора Верољуба Вукашиновића.

Извор: Митрополија црногорско приморска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here