„Царево ново одијело“ на првом фестивалу „Новосадске позоришне игре“

Представа „Царево ново одијело“, рађена у копродукцији Херцегновског позоришта и ЈУК „Херцег фест“ представљаће Црну Гору на међународном фестивалу „Новосадске позоришне игре“. Фестивал који почиње данас и траје до 15. маја одржава се у склопу пројекта Нови Сад – европска престоница културе, као дио програма „Бајке будућности“, а окупиће позоришта из девет земаља.

Ансамбл Херцегновског позоришта за Нови Сад креће сутра, а игра у понедељак, 9. маја. Уредник позоришних програма у „Херцег фесту“ и продуцент представе Милина Ковачевић истиче да им је част што ће је играти у такмичарском програму првог фестивала позоришта за дјецу и младе.

-Овај фестивал је основан са два повода. Организатор – Позориште младих Нови Сад обиљежава јубилеј – 90 година постојања и рада, а Нови Сад је ове године европска престоница културе, тако да је овај фестивал покренут амбициозно да прослави обје ствари. Нама је заиста велика част што смо у селекцији 11 такмичарских представа. У програму овог фестивала је укупно 15 представа које долазе из више европских земаља: Финске, Словачке, Русије, Чешке, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Србије, а ми смо представници из Црне Горе. Селектор фестивала и директор Позоришта младих Михаило Несторовић смјело изјављује да такав позоришни програм у Србији до сада није виђен, и све нам то заиста импонује и даје додатну мотивацију и обавезу да се што боље представимо у такмичарској селекцији 9. маја, на Дан Европе. Редитељ нас већ чека горе, имаћемо пробу и припремити се за наступ у понедељак у 19:00 сати на великој сцени Позоришта младих Нови Сад.

„Царево ново одијело“ је, као сатиру за децу, младе и одрасле режирао Петар Пејаковић, а драматург је био Ђорђе Станојловић. Њихова адаптација чувене бајке је у децембру прошле године била најбоље оцијењена представа на 26. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву.

-Ово је универзално важна представа, коју смо до сада успјешно приказали на више фестивала, већ освојили и неке награде, и она наставља свој позоришни живот. У глумачкој постави су Дејан Ђоновић, Милош Пејовић, Горан Славић и Славиша Грубиша који заиста дивно сарађују и доносе читаву плејаду ликова који чине ову представу и смјешном и важном, и сатиричном и политичком, тако да ово јесте прича за све узрасте, не само за дјецу. Овога пута је препоручујемо пажњи једног међународног жирија који ће додијелити више значајних награда, и веома нам је стало да је покажемо у таквом амбијенту гдје ће људи који размишљају о позоришту и који вреднују позоришне представе казати свој суд и о нашој продукцији. Сматрамо да је важно што ћемо се представити у овако квалитетној селекцији, са доста пратећих програма, на фестивалу који има много тога да нам понуди, поручује Ковачевић.

О најбољима на првим „Новосадским позоришним играма“ одлучиваће жири који чине редитељка из Бугарске Бисерка Колевска, глумац Позоришта младих Слободан Нинковић и продуцент из Хрватске Миран Хајош.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here