Бројне непознанице прате реализацију пројекта изградње станова за полицијске службенике у Игалу

Након дуже од двије деценије чекања и неизвјесности, у децембру је коначно положен камен темељац за изградњу станова за припаднике полиције, МУП-а и АНБ-а у Игалу. Пројектом, који реализује Синдикат безбједносних институција, дефинисана је изградња стамбено-пословног објекта укупне површине 4.835 m² са 53 стана, којим би се за 32 запослена службеника МУП-а и АНБ-а који живе и раде у општини Херцег Нови ријешило стамбено питање.

Бројне нелогичности, међутим, прате читав процес реализације овог пројекта, од чињенице да ће извођачу радова припасти чак 13 станова, преко још увијек непознате цијене квадрата, до непостојања процедуре подјеле станова и ранг листе, казао је у емисији „У четири ока“ РТХН предсједник Независног синдиката полиције Игор Рмандић.

Општина Херцег Нови одобрила је умањење накнаде за опремање грађевинског земљишта за 50% за станове који ће припасти службеницима безбједносних снага, а договорена социјална цијена била је око 900 еура по квадрату. Међутим, Синдикат безбједносних институција понудио је раније комерцијалну цијену од 1550 еура.

Игор Рмандић, предсједник Независног синдиката полиције

–  Зашто се квадрат плаћа по комерцијалној цијени и зашто се извођачу даје 13 станова? У овом тренутку вјероватно нико из полиције у Херцег Новом не зна колико ће бити квадрат стана, колико станова се гради, ко ће моћи да конкурише и на крају, каква је расподјела – тврди он.

Рмадић истиче да још увијек не постоји јасна процедура око подјеле станова, за које ће уз полицајце, конкурисати припадници Министарства унутрашњих послова и Агенције за националну безбједност.

– Пројекат каже да се граде 53 стана, од чега осам иде власницима парцеле, значи остаје 45. Прича је да се полицајцима, МУП-у и АНБ-у дијеле 32 стана, а 13, као што је раније најављено, даје се извођачу радова. Замислите колико кошта 13 станова на тржишту на таквој локацији у Игалу. Зашто се толики новац даје извођачу? – наводи Рмандић.

У Независном синдикату полиције сматрају да је оваква ситуација креирана да се међу полицијске службенике у Херцег Новом унесу раздор и неслога, те да се они до самог краја изградње држе у неизвјесности, како би пристали на било какве услове.

– Понудили смо другом синдикату, нашим колегама већ три пута да сједнемо за сто, да се договоримо и направимо правичну расподјелу, те да станове добију људи који их заиста заслужују. У том циљу разговарали смо са нашим колегама, који представљају други синдикат у Херцег Новом у Станици граничне полиције и Одјељењу безбједности, и они са нама потпуно слажу. Али они нам кажу да су им везане руке и да без Подгорице не могу ништа – казао је Рмандић у емисији „У четири ока“.

Много је непознаница и тајни око овог пројекта, а све то може бити ријешено једним састанком представника Независног синдиката полиције са предсједником Синдиката безбједносних институција Младеном Шушкавчевићем, сматра Рмандић.

Читав разговор са уредницом емисије „У четири ока“, Нином Алорић:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here