Неизвјестан наставак 17. редовне сједнице, владајућа коалиција у ћорсокаку?

Још није извјесно када ће бити одржан наставак 17. редовне сједнице Скупштине општине Херцег Нови која је прекинута 28. децембра након што су одборници завршили тек половину од 34 тачке предвиђеног дневног реда.

Предсједник СО Иван Отовић казао је да је владајућа већина поново дошла у ћорсокак јер се поједини политички актери не држе постигнутог договора. Сматра да је потребно коначно утврдити ко је власт а ко опозиција и онда се договорити о кључним темама које је потребно усвојити у парламенту. Уколико до договора не дођу најпоштеније је, казао је Отовић,  одмјерити снагу на новим изборима.

Иван Отовић, предсједник СО Херцег Нови

-Чињеница је да се поједини политички актери не држе договора него је глад за фотељама  изузетно велика код њих и како нису намирени са фотељама на државном нивоу креће се у рушење локалне власти. Сама наша листа на чијем челу сам био „За будућност Херцег Новог и Боке“ је доживјела бројне трансформације од 2021. године. Ми смо са седам дошли до много мањег броја одборника али и то је још један показатељ да све партије у будућности требају да наступају самостално на изборима, казао је Отовић.

Сматра да ће се на наредним изборима прочистити политичка сцена у Херцег Новом и да неке партије немају будућност.

– Није нормално да у нашем парламенту имамо 10 до 12 партија а знамо да у стварности постоји четири или пет. Морамо се држати договора и принципа, ако неко сматра да заслужује више нека отворено тражи нове изборе. Нека се изјасне о томе јер свака акција изазива реакцију друге стране, рекао је Отовић и поручио да се коначно сви актери морају погледати у очи и видјети шта даље.

Марко Лучић, одборник ГГ „Нови побјеђује“ сматра да је добро да се прича о конкретним и конструктивним  стварима и да једни другима указују на грешке.

Марко Лучић, ГГ Нови побјеђује

-Постоји одређена криза а то смо видјели и на последњој сједници СО која је била тензична али и конструктивна што мислим да је добро. Мислим само да не треба да идемо испод неког нивоа јер је то највећи законодавни дом у нашој општини и морамо да држимо ниво и ради себе и ради грађана. Раније док је ДПС била главна партија на државном нивоу, била је и главни кривац општинским властима за све проблеме и неправилности. ДПС-а сада нема и почели смо напокон да причамо о конкретним и конструктивним стварима, почели смо једни другима да указујемо на грешке  и да почињемо да то рјешавамо.

Лучић каже да је „рак рана“ Херцег Новог и цијелог друштва партијско запошљавање.

-То производи политичку кризу али што је много важније огромне економске штете и ми у милионским износима трошимо новац грађана на партијско запошљавање. Партијским запошљавањем нам одлазе најбољи кадрови из града. Мислим да ћемо ријешити проблеме ако то ставимо по страни, оцијенио је Лучић.

Он је констатовао да на руководећим мјестима у општинским секретаријатима и предузећима има десетак људи који су вршиоци дужности и да се то треба мијењати.

Предсједник Клуба одборника Демократске Црне Горе Никола Самарџић каже да што се тиче њиховог клуба сједница може одмах да се закаже. Размирице које постоје између појединих клубова одборника, поручује, морају они ријешити између себе.

Никола Самарџић, Демократска Црна Гора

-Планирано је било да наставак сједнице буде послије празника. Ових дана је требало да буде одржан и коалициони састанак како би се договорили о наставку сједнице али он није одржан. Вјероватно да неки одборници не желе учешће у власти или желе да опструирају рад. Што се тиче Демократске ЦГ ми смо увијек ту да завршимо посао који смо почели, казао је Самарџић.

Очекује да ће већ за наредну седмицу бити заказан састанак клубова одборника и да ће се несугласице ријешити како би завршили 17. редовну сједницу.

Поручује да је Демократска ЦГ спремна за све опције и за пријевремене изборе уколико неко жели да обори власт.

Предсједник Клуба одборника Новске листе Јован Суботић казао је да су они још 27. и 28. децембра показали да су спремни за 17. редовну сједницу и за све тачке дневног реда.

Јован Суботић, Новска листа

-Очигледно је да неки други чланови коалиције и парламента нису били спремни да расправљају на све теме које су на дневном реду и предсједник Отовић је искористио пословничку могућност прекида. То је јако важно да чују грађани, он је искористио пословничку могућност да прекине сједницу и да се о наставку мора договорити са свим представницима парламента јер је то једино што пословник предвиђа. Не знамо када ће сједница бити настављена и то питање је у рукама једне особе а то је предсједник парламента Иван Отовић, рекао је Суботић.

Поручује да не зна ко нарушава односе у коалицији,“неко ко ради лош посао или неко ко указује на лош посао и жели да донесе позитивне промјене за Херцег Нови“.

–Понављам, дневни ред је усвојен, знамо које су следеће тачке и Новска листа је спремна да наставак сједнице буде сутра ујутру, закључио је Суботић уз тврдњу да НЛ није могла никога да изненади са изнесеним ставовима током претходна два дана 17. редовне сједнице јер су сви раније били упознати са њима.

-Одговор на питање да ли постоји криза не сједи у редовим Новске листе. Немамо времена за губљење и требало би што прије наставити сјеницу, поручио је Суботић.

Подсјећамо 17. редовна сједница почела је 27. децембра прошле године а након дводневног рада након расправе о измјенама и допунама финансијског плана ТО за прошлу годину које су усвојене тјесном већином, је прекинута.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here