Број предмета у херцегновском одјељењу Суда за прекршаје мањи него лани

Херцегновско одјељење Суда за прекршаје у Будви током љета биљежи повећан број предмета, те су од првог јуна до данас примљена 373 предмета, од чега је 175 предмета било у хитном поступку.

Присуство великог броја туриста у љетњим мјесецима повећава и обим посла, казао је за РТХН руководилац херцегновског одјељења Суда за прекршаје у Будви, Андрија Војводић.

Андрија Војводић, руководилац херцегновског одјељења Суда за прекршаје у Будви

– Генерално гледано, од почетка године до данас, број прекршајних предмета заведених у овом суду, значајно је мањи него прошле године. Укупно смо примили 730 предмета, завршили смо успјешно 822, па је ажурност овог Суда преко 100% у свом граду – наводи он.

Војводић информише да је Суд за прекршаје изрекао укупно 161 заштитну мјеру, превасходно из Закона о безбједности саобраћаја.

– Изрекли смо 126 заштитних мјера, којима смо возачима забранили управљање возилом до шест мјесеци, а ту мјеру обавезали смо Полицију да изврши. Изрекли смо 32 заштитне мјере због прекршаја почињених законом о заштити од насиља у породици. То су углавном мјере којима се штити жртва, тако да смо насилницима забранили прилаз жртви, удаљили из из стана или смо им забранили комуникацију са жртвама. У три случаја изрекли смо мјере одузимања предмета, који су били најмјењени или су проистекли из почињеног прекршаја – каже Водјводић.

Од почетка године пред Судом се нашло укупно 267 хитних предмета.

–  Углавном због кршења закона о јавном реду и миру, то су већином физички обрачуни на јавним мјестима или дрско понашање, а било је више предмета у закону о заштити од насиља у породици и карактеристично ове године закона о спречавању злоупотребе дрога – информише Војводић.

До сада је због вожње под дејством алкохола у концентрацији преко једног промила  приведено 70 возача, а чак њих 16 са концентрацијом преко два промила, истиче Војводић.

– Тим возачима изрицане су, како закон предвиђа, или затворске или високе новчане казне су у распону од 900 до максималних 2000 еура, колико ми можемо да изрекнемо. Обавезно су им изрицане заштитне мјере забране управљања моторних возила до шест мјесеци. Такође, карактеристично је да је ове године у порасту број прекршајних предмета против малољетних починилаца, углавном због прекршаја закона о безбједности саобраћаја на путевима – казао је Војводић.

Херцегновско одјељење Суда за прекршаје је од почетка године наплатило више од 100 хиљада еура новчаних казни и трошкова поступка, истиче Војводић, док је на нивоу цијелог Суда за прекршаје у Будви наплаћено 750 хиљада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here