У шест васпитних јединица ЈПУ Наша радост ХН уписано 1 221 дијете

ЈПУ Наша радост , Васпитна јединица у Игалу

Нова васпитно образовна година и у херцегновским вртићима почиње четвртог септембра.

Према ријечима директорице Јавно предшколске установе „Наша радост“ Херцег Нови, Тамаре Живановић ове године уписано је 1 221 дијете, у шест васпитних јединица у граду:

Тамара Живановић

– За разлику од  ранијих  година, када су сва дјеца била уписана у пет васпитних јединица, од септембра отварамо и Задужбину Николе Укропине у Игалу. У структури ове васпитне јединицие биће двије јасличне групе, јер смо кроз праксу увидјели да су те јасличне групе биле са највећом фреквенцијом дјеце и да смо имали проблем са смјештајним капацитетима, навела је Живановић.

У сарадњи са Министарством просвјете договорено је да буду организоване двије јасличне групе, коју чине старија и млађа јаслична група:

– Имали смо велико оптерећење јасличних група у Васпитној јединици Игало и ту је дошло до извјесног растерећења. Једнако као и што је дио родитеља  тражило да се дјеца упишу у Бијелу, у којој немамо млађу јасличну групу, тако да смо сву ту дјецу уписали овдје. Јесте да је то велика раздаљина из Бијеле, али дали смо им могућност да њихова дјеца пронађу мјесто и буду адекватно збринута током ове и наредне године, сматра Живановић.

ЈПУ Наша радост као васпитна установа, сносила је трошкове  за опремање просторија, уз сагласност ресорног министарства:

– Без њихове сагласности ни једна васпитна јединица не би могла да се стави у функцију.

Ове године добили смо промјену систематизације, тако да ћемо имати потребу за запошљавање новог медицинског и васпитног образовног кадра. Надамо се да ће родитељи бити задовољни, а дјеца срећна овако опремљеним  простором. Овај простор није био у функцији двије године, откада смо отворили Васпитну јединицу Савина, престала је да постоји задужбина. До тада овдје су биле смјештене јасличне групе из Васпитне јединице Савина, објаснила је Живановић.

Живановић каже да за сада немају више просторних могућности, ни смјештајних капацитета. Сав расположиви простор стављен је у функцију:

– Заиста се трудимо да у свим васпитним јединицама у просторима, који су дотрајали да побољшамо услове боравка дјеце. Приводе се крају радови и у Васпитној јединици Топла, гдје је фирма Имплеменија уложила значајну суму да се реновирају дјечија купатила и за особље, али и да се одради керамика у великом холу у којем примамо и родитеље, тако да радимо све да побољшамо те услове, додала је Живановић.

У згради задужбине Николе Укропине смјештене су двије васпитне групе. Дјеца млађе јасличне групе имају комплетно опремљен  дневни боравак. На горњем спрату дјеца старије јасличне групе имају издвојен функционални простор. У дворишту је направљен кутак за дјецу са кућицом и тобоганом, што је донација Општине Херцег Нови.

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here