Број кривичних дјела злоупотребе дрога код малољетника у паду

Aналитичар Одјељења безбједности Херцег Нови Мирољуб Леовац

Стање безбједности са становишта конзумирања и злоупотребе опојних дрога код малољетника у нашем граду је на високом нивоу, казао је аналитичар Одјељења безбједности Херцег Нови Мирољуб Леовац, гостујући у Новском поподневу РТХН.

Статистички и оперативни подаци указују да је број дјела злоупотребе опојних дрога у сталном паду у Херцег Новом, казао је Леовац и додао да је томе допринијело и подизање свијести о штетности наркотика по здравље.

– Ми смо 2018 године имали 41 регистровано кривично дјело и једно које се односило на омогућавање и уживање опојних дрога, а за десет мјесеци ове године имамо девет кривичних дјела према члановима 300 и још два када је ријеч о члану 301 Кривичног законика. Нагли пад смо имали 2019. године са само седам, потом 2020. године имамо 17, 2021. године 13 кривичних дијела и ове, као што сам рекао, девет што статистички говори да је ријеч о тренду пада, казао је Леовац.

Кроз акцију Младост редовно контролишу да ли малољетници конзумирају опојне дроге и на који начин долазе у њихов посјед, појаснио је Леовац.

– Кроз те акције обилазимо угоститељске објекте, казина, кладионице, затим паркове, напуштене објекте и све остале који су препознати као мјеста окупљања тих лица гдје долази до конзумирања алкохола и опојних дрога. Акције су посебно појачане током љетње сезоне али и празника и фестивала, казао је Леовац.

Најзаступљенија је марихуана, али полиција има и заплијене одређене количине синтетичких дрога. Оно што је чињеница и поражавајући податак, је да већ у доби од 14 година има регистрованих корисника, али и дилера,  казао је Леовац.

– Имамо нажалост и регистрованих малољетника од навршене 14. године па на више, али је масовнија група старијих малољетника, од 16 до 18 година, али није у питању велики број. Не можемо их у правом смислу те ријечи, жаргонски назвати дилерима дроге на улици, то су дјеца која су већином искоришћена као посредници између конзумената и стварних дилера за одређени износ новца који је за њих више него довољан, казао је Леовац и истакао да је главна ствар којом убиједе малољетнике да буду посредници та што мисле да кривични закон не препознаје малољетнике као прекршиоце, што није тачно и већ са 14 година одговарају за своје поступке.

За редовније патролирање службеника полиције у одређеном периоду дана на одређеним мјестима у граду или школског полицајца који ће водити рачуна о безбједности ученика, за сада нема услова због ограничавајуће систематизације радних мјеста, али у Центру безбједности покушавају на све начине да тај недостатак премосте додатним контролама и акцијама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here