Брајевићеве “Палaстурине картолине” у кући Ива Андрића

Промоција књиге Милана Миша Брајевића “Палaстурине картолине” у издању ЈУК Херцег фест, биће одржана у башти Куће нобеловца Ива Андрића у сриједу 22. јуна 2022. године у 20 сати.

 На промоцији ће уз аутора говорити Стеван Копривица, драмски писац и Витка Вујновић, новинарка. Медијатор књижевне вечери је Драгана Влаовић.

”Сваки је човјек дужан завичају” – записао је мудри Иво Андрић. И сваки му се одужује на свој начин. Они, ријетки и усамљени, најбољи, чине то тако да се може рећи – да завичај њима дугује. Један од њих је Милан Брајевић, који после четири књиге о завичају, насловљене “У Новоме и около њега”…објављује и пету, “Паластурине картолине” у којој…на најбољи и најљепши начин прича о другима о своме граду, животу у њему, догађајима, личностима, ориђиналима, природи мору и приморју, Сахат кули, тврђави Форте Маре, Шпањоли…

“Паластурине картолине”, која је усуђујем се рећи- монографија, непроцјењиво благо за Новљане, али и драгоцјено штиво за сваког ко жели да се упозна са животом и историјом Херцег Новог, примјер ауторима сличних публикација. Ако по “лабавој” форми она и није класична монографија, по суштини и садржају јесте. И то једна од најбољих.”– написао је о овој књизи рецензент академик Зувдија Хоџић.

Милан Мишо Брајевић је рођен у Херцег Новом. Бавио се издаваштвом и публицистиком, али обављао и бројне функције у државним органима. У његовој биографији су, између осталог, помоћник директора хотела “Топла”, уредник издавачке куће Обод, шеф кабинета предсједника Владе Црне Горе у Југославији, а био је и дио протокола приликом Титове посјете Подгорици.

Истакнути је друштвено-спортски радник. Био је предсједник Ваздухопловног савеза Црне Горе, предсједник СОФК-е Црне Горе, предсједник Фудбалског савеза Југославије, предсједник ватерполо клуба „Јадран“ – Херцег Нови и предсједник Скупштине ФК „Црвена стијена“ – Подгорица. Носилац је призања „Заслужни спортски радник Црне Горе“.

 Добитник је Октобарске награде Херцег Новог и Специјалне плакете зад опринос развоју културне баштине часописа „Комуна“. Носилац је Ордена рада са златним вијенцем и Ордена заслуга за народ са сребрним зрацима.

Организатор књижевне вечери је ЈУК Херцег фест.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here