Божићне литургије служене у херцегновским храмовима – сви људи су једно у души

Божићне литургије јутрос су служене у православним храмовима у Херцег Новом у присуству великог броја вјерника.   

На ванвременске људске вриједности и врлине као што су скромност и племенитост, подсјетио је у божићној бесједи протојереј Никола Тодоровић, након литургије у храму Светог Архангела Михаила на Белависти.

Како је казао, Исус није рођен као цар у скупој палати и данашњем безумном богатству , већ у хладној пећини, скромно, на јаслама и слами.

– У јеванђељу се говори о историјском контексту које може да се примјени и данас. Гдје би се данас Христос родио? Која би то земља била и које мјесто би Бог изабрао? Чули сте причу јуче са Косова и Метохије о два дјечака, брата Стефана и Милоша, које су ранили безбожници који не знају шта раде. Мислим да би се Христос родио на Космету, у некој убогој породици, у неком дому, у Ораховцу у оној улици која је постала застиђе овога свијета, казао је отац Тодоровић.

Како је казао, данашњи благи дан нас учи порукама мира, љубави и радости и народ нико неће поколебати да тако говори и свједочи.

 – То је показао и мали Стефан лежећи насмијан у болничкој постељи јер је управо то оно што значи бити православни хришћанин, страдати Бога ради, на правди божијој, на путу спасења. Свакоме од нас треба да буде на понос, да уздигнутога чела кличемо из којег смо рода – да смо Срби по крви и поријеклу, а да нам је вјера Исусова. Да живимо онако како знамо и умијемо, праштамо и љубимо и непријатеље своје.

Додао је да су сви људи једно у души и вјери, једнодушни у исповједању да је Бог са нама, а потом поздравио представнике власти и институција који на служби с народом то и доказују.

– Господа тихога и скромнога, спаситеља, али истовремено моћнога и силнога у правди и љубави својој, њега прослављамо и њему се поклањамо, само њему ни властодршцу, ни било коме другом. Бојимо се гријеха и да не одступимо од своје вјере. Нека је благословен празник, да се српски бадњак усели у ваше домове, да угрије ваша срца, благослови нашу дјецу, окријепи нашу омладину. Склонимо се са пута пропасти, насиља, порока и свега онога што ремети православни дух и мир у душама нашим. Нека би дао драги Бог супружницима слогу у дому, да се усели радост међу учитељима и професорима, да дјеца буду дјеца радости и да имају наду у овој земљи, поручио је протојереј Тодоровић.

У недељу, 8. јануара, другог дана Божића, на Сабор Пресвете Богородице Света литургија од ће 9:00 бити служена у црквама:  Св. Спаса на Топлој, Св. Архангела Михаила на Белависти и Св.Тројице на Ратишевини. У Манастиру Савина Божанска литургија је у 9:00 и Вечерња у 17 часова. Вечерња служба је у Цркви Св. Архиђакона Стефана  на Сушћепану у 16:00 часова.

У понедељак, 9. јануара, на празник Светог Архиђакона Стефана, Света  литургија биће служена у храму Св. Архиђакона Стефана на Сушћепану, са почетком у 9:00 часова. Божанска литургија у Манастиру Савина у 9:00.  Вечерња служба у Манастиру Савина и  Цркви Св. Спаса на Топлој је у 17:00 часова, док ће у Цркви Св. Архангела Михаила на Белависти почети у 18:00 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here