БОЈАНИЋ ОДГОВОРИО ПОСЛАНИЦИ ВУЈОВИЋ: ДРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА ОТКУПИ КОНЦЕСИЈУ КОЈУ ЈЕ ПОТПИСАЛА ОПШТИНА

Било коју промјену или раскид уговора као и откуп од концесионара за пут Мељине – Петијевићи, може остварити само Општина Херцег Нови, а не држава, објаснио је министар за капиталне инвестиције Младен Бојанић одговарајући на посланичко питање Тамаре Вујовић. Како је казао, иницираће поновно преиспитивање овог проблема у надлежном министарству и покушати да провјери постоји ли начин да се помогне грађанима Херцег Новог.

-Основни проблем је, према закључку ондашњег Министарства саобраћаја а сада Министарства капиталних инвестиција и Управе за саобраћај, је да било коју промјену уговора, раскид или откуп од концесионара може обавити Општина Херцег Нови јер је уговор радила и правила. Јасно је у овом тренутку да држава то не може преузети. Разумијем грађане Херцег Новог, молим их да разумију да држава не може да се укључи у сваки локални уговор, тада би свака локална управа исто то тражила.

Он је објаснио да ће иницирати да се још једном преиспитају све могућности како би провјерили да ли постоји простор да реагују по овом питању и помогну грађанима Херцег Новог.

-Да ли кроз субвенције или комплетним откупом, то морамо још једном да провјеримо кроз техничке и правне оквире да ли уопште постоји могућност да реагујемо, казао је министар Бојанић.

Посланица Вујовић је образложила да је законом предвиђено да државним путевима (магистралним и регионалним) управља орган државне управе као и да обавља посао њихове изградње, одржавања и коришћења, те да је овај проблем био предмет вишеструких предлога Општине Херцег Нови према претходним и садашњој Влади.

-Повезивање региона је од вишеструке користи, а наплатна рампа је одређена баријера. Ово је једини пут пете категорије којим се вози максималном брзином 40 километара на сат за који се наплаћује путарина три еура, па имамо утисак да ће путарина на никад скупљем ауто путу Бар – Бољаре бити нижа од ове коју плаћамо на путу Мељине – Петијевићи.

Она је затражила да се на извјесни начин исправи неправда која је у претходним годинама чињена грађанима Херцег Новог од претходних власти.

-Другим општинама које су биле лојалне претходној власти пројекти су били финансирани из капиталног буџета, а Општина Херцег Нови је своје пројекте финансирала самостално. Буџет Управе за јавне радове за период од 2014. до 2020. износио је 340 232 000 еура, од чега је за пројекте у Херцег Новом издвојено 2 700 000 еура што је мање од 1%. За општину која је четврта по величини, на тромеђи држава, на капији Европске уније, признаћете да смо трпјели што смо опозициони град, казала је Вујовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here