Бивши радници „Вектра Боке“: Не дамо преосталу имовину „Вектри Монтенегро“  

Нови протест бивших радника ХТП „Боке“ заказан је за сутра у 5 до 12 на платоу бившег мотела „Дубрава“. Страхују да ће сва имовина, некада једног од најснажнијих туристичких предузећа на приморју, ући у стечајну масу „Вектре Монтенегро“. 

Разлог новог окупљања је оправдана сумња да се наставља пљачка имовине некадашње ХТП „Боке“, казао је за РТХН предсједник НВО „Бивши радници Вектра Боке“, Ђорђе Рајак.

-У пет до 12 се симболично окупљамо од 2007. године, али се морамо још јаче  активирати, јер је, иако смо је спашавали, настављена тотална пљачка имовине некадашње ХТП „Боке“, која је била украс цијеле Југославије, не само Херцег Новог. Поново се спрема иста пљачка; покушавају сву имовину ХТП „Боке“ да сврстају у „Вектру Монтенегро“, која је већ одавно у банкроту и у коју је уведен и стечај и банкрот. Зато ћемо сутра, 13. октобра у 5 до 12 на платоу мотела „Дубрава“ ћемо организовати још један мирни митинг. Позивамо све бивше запослене, посебно оне којима се дугују отпремнине, као и све грађане да нам помогну да спасимо овај град пропасти и најновије пљачке, која се стварно више може трпјети, а сами видите шта је било са градом и са објектима ХТП „Боке“, поручио је Рајак.

Основни захтјев је поштовање одлуке Комисије за праћење и контролу приватизације, а бивши радници и даље траже исплату заосталих дуговања по основу социјалног програма.

– Првенствено захтјевамо да се спроведе закључак са сједнице Комисије за праћење и контролу приватизације на којој је донешена одлука да се имовина ХТП “Боке” не може стављати у стечајну масу „Вектре Монтенегро“. Број два је наш социјални програм; то су порези, доприноси и отпремнине које нам је неко украо. Сви  радници у Црној Гори имају загарантована иста права, међутим ради се „ад хок“ по симпатичности, нахођењу, партијским и ко зна којим линијама. Један од конкретних примјера је случај бродоградилиште Бијела које је два дана иза нас отишло у стечај. Они су добили отпремнине, имају право, а нама секретар друштва, синдикалац који даје лажне изјаве, тврди да ми немамо право на отпремнине. Ми ћемо питати закон и тужилаштво – гдје је то право, да ли се одређује „ад хок“ како коме одговара, или се овдје ради о пљачки и о превари?

Иако је у међувремену било неких исплата, Рајак истиче да нису измирена сва дуговања према бившим радницима, те да су они који тврде супротно главни кривци што своја права морају да траже на улици.

-Долазило је до неких исплата, али те исплате су висе служиле неким другима да покрију и намире сами себе незаконито, а под „маском“ радника. О томе не би давали више детаља због тужилаштва. Када је ријеч о дијелу који је нама битан – пореза и доприноса, да можемо достојанство живјети у пензији, да не умиремо прије него то дочекамо, нико не окреће главу за тим. Чак, вјеровали или не, појединци дају изјаве за јавност да су радници “Боке” дефинитивно исплаћени. Нисмо исплаћени и ти који дају такве изјаве су управо главни кривци, они су доприњели да смо ми на улици данас, поручио је Рајак.

ХТП „Боку“ је прије више од 15 година купила компанија „Вектра Монтенегро“ Драгана Брковића, која је почетком прошле године отишла у стечај, а потом у банкрот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here