Без разматрања Финансијског плана Туристичке организације у наставку засиједања СО Херцег Нови

У наставку 20. редовног засиједања Скупштине општине Херцег Нови, одборници су усвојили извјештаје о раду са финансијским планом Градске библиотеке и читаонице, ЈУК Херцег фест и Дневног центра.

Са дневног реда је, на захтјев предсједника Скупштине ТО Стевана Катића, повучена тачка Предлог одлуке о измјенама и допунама финансијског плана Туристичке организације Херцег Нови.

На захтјев чланова одборничког клуба ДПС-а, предсједник Скупштине Иван Отовић прочитао је образложење Туристичке организације, из које су навели да су у току преговора са Секретаријатом за културу везано за расподјелу средстава за културна добра, са струком око креирања дигиталног каталога пројекта реконструкције Фото Лафореста па би у септембру имали јаснију финансијску слику планираних средстава. Због тога су затражили да се ова тачка нађе на 21. редовном засиједању.

Из одборничког клуба ДПС-а негодовали су због недостављених одговора, а затим је Владимир Косић скренуо пажњу да ништа није урађено по питању јавне расправе везане за Парк природе Орјен и поставио додатна питања у вези финансирања Егзит фестивала на прошлогодишњем Празнику мимозе, Леденог тобогана и Family Fun феста, за шта тврди да није јасно коме су плаћене те услуге.

Јован Суботић, одборник

На расправи по тачки дневног реда Извјештај о раду ЈУ Градска библиотека и читаоница, која је усвојена са 21 гласом, одборник Јован Суботић похвалио је рад ове установе културе, али указао да је рад у постојећем објекту неуслован и да недостаје простор за дјечије одјељење.

– Као град културе, требало би да се потрудимо да у наредном периоду или пронађемо другу зграду или да одређени простор адаптирамо за дјечије одјељење, како би и Библиотека била богатија и како бисмо могли више да се посветимо промоцијама књижевних програма – казао је он и додао да је за Трг од књиге потребно на нивоу Скупштине разговарати о ширењу капацитета, али и програма.

На сједници скупштине усвојен је и предлог закључка о усвајању годишњег извјештаја о раду са финансијским извјештајем  ЈУК Херцег фест са  23 гласова за и три против.

Вд директорице Татјана Атељевић казала је да су од сопствених средства финансирали јако успјешне књижевне програме и позоришне програме, осим у дијелу Празника мимозе и прославе Дана града.

Татјана Атељевић, директорица ЈУК Херцег фест

– Мислим да је то наш огроман успјех. Угостили смо добитнике свих значајних награда на овим просторима. Сто се тиче позоришта успоставили и ојачали везе са Звездара театром, Театром на брду, Народним позориштем Сомбор, обновили сарадњу са Казалиштем Дубровник и још неким позориштима из Хрватске и Словеније. Мислим да је то пут којим Херцег Нови треба да иде и буде отворен за најбоље умјетнике из региона и свијета. Нисмо заборавили ни локалне ствараоце који су у дворани Парк увијек имали свој простор да се представе.

Одборник Новске листе Јован Суботић похвалио је извјештај ЈУК Херцег фест и додао да је задовољан са сва четири сектора установе како програмским, тако и маркетиншким, административним, а поготово  техничким. Похвалио је и сарадњу са Филмским центром и рад Куће Ива Андрића.

– Ово је дјело директора који се труди и који ради, жели да унесе себе у свој посао и не смијемо блиставе примјере кудити већ издизати и стављати као референтну тачку, казао је Суботић.

Одборник Марко Лучић казао је да је извјештај одлично написан и да је свјестан да култура не може да буде профитабилна , али да мора донекле да покрива своје трошкове.

– Ви сте то повећали, али имате милион и 700 000 расхода, а 350 000 реалних прихода. Не може то и мора да буде обрнутно и тврђаве морају да доносе више прихода, казао је Лучић.

Одборник ДПС-а Владимир Косић питао је ко је одговоран за оно што се десило на Канли кули прије неколико дана и да за то неко мора да одговара.

Владимир Косић, ДПС

– Реците нам ко је одговоран и тај неко ако не поднесе сам оставку, мислим да смо ту ми, ако је на локалном  нивоу, а ако је неко на државном неко други да га смијени, јер оно што се десило је срамота, казао је Косић.

Директорица Херцег феста Татјана Атељевић одговарајући на питања казала је да је износ од преко милион јер се за сваки фестивал који се одржава у Новом, а било да га организују НВО, Општина, држава, сва средства се уплаћују на рачун ХФ. Када је ријеч о организацији Гет лоста на Канли Кули казала је да је тражила од организатора, који их је, какао је рекла,  прилично преварио у неким сегментима,  да издају саопштење и објасне сцене које су се десиле.

– Господина, јер је повриједио углед мој и општине, звала сам да се састанемо и да изда саопштење зашто и како се то догодило. Ствар се десила прије неколико дана, ја не бјежим од тог извјештаја и видјећемо шта даље, казала је Атељевић.

С обзиром на то да се чуло да би требало заказати и тематску сједницу о култури у граду, секретарка Ана Замбелић Пиштало је најавила да ће се то десити јер ће се на дневном реду наћи и Програм развоја културе Општине Херцег Нови на петогодишњем нивоу.

– То је тема у којој сви треба да учествујемо, али исто тако да ви учествујете у јавној расправи и дајете предлоге и сугестије и промовишете пројекат који се, надам да ће бити реализован на квалитетан начин, казала је Замбелић Пиштало и исказала напредак у раду Херцег феста и на нивоу комуникације и посвећености тврђавама.

Потпредсједник Општине Милош Коњевић казао је да је фестивал који се десио на Канли кули свјетски фестивал и да свако има право да закупи тврђаву и да се не може све исконтролисати.

Милош Коњевић, потпредсједник Општине Херцег Нови

– Град иде напријед из године у годину, има ствари које морају да се поправљају и неке које не можемо да предвидимо. Похваљујем дирекоторицу Атељевић која је изузетан директор и наставите само овако. Све похвале на ваш рачун, сарађујемо већ три године и  изузетну сарадњу имамо, казао је Коњевић.

По тачки дневног реда Информација ТО Херцег Нови о реализацији закључака Скупштине општине усвојених на 19. редовној сједници, коју је представила замјеница директорице Тања Мркајић, могло се чути да Скупштина ТО није усвојила закључке.

Татјана Мркајић, замјеница директорице ТО Херцег Нови

Мркајић је информисала да се на дневном реду Скупштине ТО нашле су се тачке: Констатација оставке Славка Тодоровића на мјесто члана Скупштине ТО Херцег Нови испред оснивача, Иницијатива за покретање поступка разрјешења директорице ТО, Предлог закључка којим се обавезује Извршни одбор да формира комисију из редова чланова органа организације, који ће разматрати и испитивати наводе предлога за покретање поступка за разрјешење директора ТО Херцег Нови, Иницијатива за покретање поступка за  разрјешење чланова Извршног одбора ТО Херцег Нови, Предлог усвајања извјештаја о реализацији програма рада ТО Херцег Нови за 2023. годину, Предлог  усвајања извјештаја о реалузацији финансијског плана ТО Херцег Нови за 2023. и завршни рачун за ту годину, Предлог усвајања одлуке о измјенама и допунама финансијског плана ТО за 2024. годину и Предлог усвајања годишњег извјештаја надзорног одобра за 2023. годину и прва четири мјесеца 2024.

Скупштина ТО Херцег Нови, како је казала Мркајић, на основу гласања са четири гласа за, три против и два уздржана, није прихватила иницијативу за разрјешење директорице ТО Херцег Нови, Миље Виторовић.

– Са правне стране коментарисало се да, уколико се покрене иницијатива за смјену директорице, комисија коју би оформио Извршни одбор, може да испитује радње и поступања директорице, али у коначном не може донијети одлуку о евентуалној смјени, док се не омогући директорици да се изјасни на наводе предлога за разрјешење, а што је у овом тренутку немогуће због њене спријечености за рад, односно отвореног боловања – казала је Мркајић.

Мркајић је информисала и да Скупштина ТО није усвојила иницијативу за покретање поступка разрјешења чланова Извршног одора ТО, такође, да је надзорни одбор дао негативно мишљење на реализацију програма рада за 2023. годину, који није усвојен, али је усвојен извјештај о реализацији финансијског плана, али је усвојена Одлука о измјенама и допунама Финансијског плана за 2024. годину, док није усвојен Извејштај о раду надзорног органа.

Одборник Мирко Лучић је у расправи казао да је ТО заправо плијен политичких партија, због буџета којим располаже. Захвалио је Мркајић што је, како је казао, скупила храбрости да дође на Скупштину, како би је одређени одборници испитлвали зарад јефтиних политичких поена и политиканства.

– С обзиром да овдје нема предсједника Скуопштине ТО, да нема никога из Скупштине ТО, нема никога из Управног одбора, мислим да ова расправа нема никаквог смисла и нећу томе да присуствујем, нашпустићу ову сједницу да не бих присуствовао политиканству – истакао је он.

Одборник Суботић је истакао да тобоган више не мора да се испитује, јер је инспакција направила налаз и покренут је прекршајни поступак.

– Чекамо и разрјешење те ситуације, која ће само потврдити моју иницијативу и вечине у овом парламенту да је требало покренути поступак за разрјешење директорице због лошег пословања и односа према Туристичкој организацији и новцу свих нас – истакао је он.

Одборник Косић је указао да Скупштину ТО именује Скупштина Општине, те да је у ТО неопходно промијенити све.

– Поента је да се тамо уведе ред, да они схвате да је овај Дом оснивач и прије свега, да одлуке овог Дома морају да се поштују. Ако сматрате да 18 људи који сједе у ТО треба да сједе овдје, дајте да се сви који мислимо као они, помјеримо одавдје. Ви им узимате мјесто, ви који гласате као они, узимате мјесто колегама. Ротирајте се, јер онда су они бољи од вас, пошто очигледно знају више – поручио је Косић.

На сједници локалног парламента за члана Скупштине Туристичке организације умјесто Славка Тодоровића именована је Марија Чворо.

2 COMMENTS

 1. Mnogi bi trebali i mogli dosta toga da nauče od vd direktorice HF!
  Koji direktor u HN Opštini je zasukao rukave i čistio sa ostalim zaposlenima radnicima?
  Koji direktor je okopavao,čupao i sadio?
  Koji direktor je uvjek spreman da sasluša svakog zaposlenog ?
  Koji direktor je uvjek spreman da prihvati novine koje mogu doprineti razvoju kulture u svom gradu bez obzira da li se njemu lično kao pojedincu sviđaju?
  Koji direktor se svim silama trudi da postavi na noge, ono što su prethodnici rušili, poštenim i pravednim radom?
  Sve ovo se jedino može povezati sa Tanjom Ateljević.

  • Koji direktor je odredio da se u parku Boka po ljetnjoj vrućini jula 2023. rasprostru tepisi trave koja se potom sasušila. Koliko je koštao taj promašaj godine?
   Koji direktor je odredio da se koncem juna 2024. dovedu bageri koji su skinuli šoder na placu gdje je nekada bio hotel Boka? U koju svrhu, zbog čega nakon zabrane građevinskih radova u HN nakon 15. juna? Time je u ljetnjoj sezoni dodatno unakažen park Boka.
   Koji direktor je odredio da se ispod četiri slavine za vodu za piće u parku Boka postave dvije sudopere sa otpada? Ta instalacija ne bi proslavila niti jedan svinjac na selima iznad HN. A u parku Boka djeluju baš kao svinjac!
   Sa kim se sve ovo opisano može povezati?
   Park Boka u ovom stanju bi se komodno mogao nazvati: Park Quasimodo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here