БЕСПОВРАТНА ПОМОЋ ЕУ: 9,5 МИЛИОНА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗДРАВСТВА

Споразум о финансирању подршке ЕУ здравственом сектору у борби против ЦОВИД-19, вриједан 9,5 милиона еура, потписале су данас шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, амбасадорка Оана Кристина Попа и главна преговарачица Зорка Кордић.

Како је саопштено из ЕУ инфоцентра, ова бесповратна помоћ Уније усмјерена је на пружање подршке здравственом сектору, након завршетка тренутне здравствене кризе.

Предвиђена је набавка ПЦР опреме способне за анализу великог броја респираторних узорака за детекцију ЦОВИД-19, што ће повећати државне капацитете за тестирање и детекцију коронавируса.

За изградњу Клинике за инфективне болести и дермато-венерологију, Европска унија је опредијелила укупно 8,5 милиона еура, укључујући 4 милиона еура из овог пакета и 4,5 милиона еура из претходно додијељених средстава. Средства ЕУ ће се користити такође и за изградњу Центра за контролу и превенцију инфективних болести с Оперативним центром за хитне случајеве и првом лабораторијом 3. нивоа биолошке безбједности, док ће се обновити и опремити неколико микробиолошких лабораторија.

Амбасадорка Попа је нагласила да ће уговорена подршка ЕУ донијети дугорочне користи црногорском здравственом систему и квалитету здравствених услуга које се нуде грађанима.

– Ова ће здравствена криза – колико год да је изазовна – проћи, али ће остати клинике и лабораторије. С погледом на будућност, желимо да наставимо да унапређујемо црногорски здравствени систем, приближавајући га европским стандардима. То је оно што Црна Гора заслужује и што је суштина процеса интеграције: побољшање квалитета живота грађана – казала је она.

Главна преговарачица, Зорка Кордић, је поручила да је европска перспектива Црне Горе оснажена структурираном, циљаном и вриједном подршком здравственом систему Црне Горе истакавши да је ЕУ међу првима препознала потребу да помогне у овом дијелу, али и у дугорочнијем суочавању са економским и друштвеним посљедицама пандемије.

– Заједно са ЕУ градимо одржив здравствени систем: од укупно опредијељених 15,5 милиона еура обухваћених Финансијским споразумом за програм ИПА 2018 биће финансирано 7 активности чија реализација ће подићи квалитет услуга на европски ниво и осигурати задовољство наших грађана здравственим услугама – поручила је Кордић.

Министарка здравља Јелена Боровинић-Бојовић нагласила је да је пандемија још једном упозорила човјечанство да нико није сигуран, ако сви нисмо сигурни.

– Подршка и помоћ коју још једном добијамо од Европске уније, додатно говори у прилог колико су јединство и заједништво важни у рјешавању овог глобалног проблема. Управо из тих разлога желим да нагласим значај овакве врсте помоћи у смислу будућег рада, сазријевања и стасавања здравственог система Црне Горе. Пандемија је ту, али ће једног дана пандемија проћи и остаће све што нам је овом приликом додијељено кроз једну велику солидарност и велику подршку Европске уније – навела је Боровинић-Бојовић.

Средства се додјељују и за спровођење ефикасне и координиране стратегије комуникације и ангажовања заједнице, како би се одговорило на КОВИД-19 и ублажио његов утицај. Поред тога, ЕУ ће, заједно са УНИЦЕФ-ом, радити на побољшању система управљања вакцинама, осигуравању континуитета услуга имунизације и повећању покривености имунизацијом. Уговорени пакет подршке од 9,5 милиона еура дио је већег програма ЕУ, вриједног 53 милиона еура бесповратне финансијске помоћи коју ЕУ пружа Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here